Ha többet tud a bölcsességfogairól és azok szerepéről, könnyebben kezelheti a felmerülő problémákat és a kihúzásuk szükségességét.

Mindenkinek vannak bölcsességfogai?

Nem mindenki születik teljes fogsorral. Valójában a bölcsességfogak a leggyakoribb veleszületetten hiányzó fogak.

Honnan tudhatja, ha probléma van a bölcsességfogakkal?

A felső vagy alsó állkapocs fájdalma gyakran annak első jele lehet, hogy a bölcsességfogak problémákat okoznak. Nyomásérzet is előfordulhat a száj hátsó részén. Ezenkívül a kitörő bölcsességfog körüli ínyszövet gyakran érzékennyé válik, megduzzad és begyullad.

Előfordulhat azonban, hogy egyáltalán nem érez fájdalmat, de annak hiánya nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs probléma. Sok embernek nincsenek tünetei, ezért meg kell vizsgáltatni a bölcsességfogakat egy fogorvossal, aki meg tudja állapítani, hogy valóban szükséges-e azok kihúzása.

bölcsességfog
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mindig szükséges a bölcsességfogak eltávolítása?

Ha a bölcsességfogak „ütköznek” a többi foggal, ami megakadályozza a megfelelő szájhigiénét, gyakran az a legjobb, ha eltávolítják azokat. A megfelelő helyzetben lévő fogakat nem kell eltávolítani, amennyiben nem okoznak fájdalmat, és nem járnak együtt a szuvasodás vagy ínybetegség fokozott kockázatával. Azonban még ezek a bölcsességfogak is problémákat okozhatnak idővel, mert nehezen tisztíthatók.

Milyen problémák léphetnek fel a bölcsességfog eltávolítása után?

Az enyhe vagy mérsékelt fájdalom normális, de néhány egyéb szövődmény is lehetséges, beleértve a tályogot és a bakteriális fertőzéseket.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.