Általában a legtöbben nem tudják, hogy magas a vércukorszintjük, amíg ki nem derül, hogy 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek.

A 2-es típusú cukorbetegség korai figyelmeztető tünetei (például gyakori vizeletürítés, túlzott szomjúság) gyakran kevésbé feltűnők, de ezek figyelmen kívül hagyása súlyosbíthatja a betegséget. Emellett számos olyan jellegzetes tünet van, amely korán jelezheti a cukorbetegséget. Még ha enyhék is, érdemes megemlíteni azokat a háziorvosnak.

1. Gyakoribb vizeletürítés

Az, hogy a szokásosnál többet kell vizeletet üríteni, különösen éjszaka, annak a jele, hogy a vércukorszint nincs rendben.

2. Gyakoribb fertőzések

Ha a vércukorszint magas és a vesék nem tudják elég jól kiszűrni, a cukor a vizelettel kiürül. A nagyobb mennyiségű cukor a meleg, nedves környezetben húgyúti és gombás fertőzéseket okozhat, különösen a nőknél.

cukorbetegség korai tünetei
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Fogyás

Cukorbetegség esetén a szervezet nem képes a glükózt (cukrot) hatékonyan felhasználni. Ehelyett a test elkezdi a zsírégetést, így váratlan fogyás tapasztalható.

4. Látásromlás

A magas vércukorszint károsíthatja a látást. A szemüveg szükségessége néha a cukorbetegség jele.

5. Fáradtság vagy kimerültség érzése

A fáradtság számos kiváltó oka összefüggésben lehet a cukorbetegséggel és a magas vércukorszinttel, beleértve a kiszáradást (a gyakori vizelés miatt, amely megzavarhatja az alvást) és a vesekárosodást. A kimerültség érzése gyakran tartós, és megzavarhatja mindennapi tevékenységeket is.

6. A bőr elszíneződése

A cukorbetegség diagnózisát gyakran megelőzi a bőr sötétebb elszíneződése a nyakráncokban és az ujjperceknél. Ezt az állapotot az inzulinrezisztencia okozhatja.

Mivel a cukorbetegség tünetei gyakran nagyon enyhék vagy nem is léteznek, különösen a betegség kezdeti szakaszában, fontos a vércukorszint rendszeres ellenőrzése, különösen túlsúlyos vagy egyéb kockázati tényezők (például a cukorbetegség családi halmozódása) fennállása esetén.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.