A herpeszvírus az egyik legelterjedtebb emberi vírus, mely élethosszig tartó fertőzést okoz egy kezdeti, általában tünetmentes elsődleges infekció után.

A herpeszvírusnak jelenleg nyolc típusa ismert: herpes simplex vírus (HSV) 1 és 2, varicella-zoster vírus (VZV), Epstein-Barr vírus (EBV), citomegalovírus (CMV) és humán herpeszvírusok. (HHV) 6, 7 és 8.

Egy új tanulmány megállapította, hogy két gyakori herpeszvírus hozzájárulhat a glükóz-anyagcsere károsodásához, és növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát a fertőzött betegek körében.

A 2-es típusú cukorbetegség az egyik legelterjedtebb és legjelentősebb anyagcsere-betegség, amely elsősorban az ebből eredő szív- és érrendszeri betegségek miatt súlyos életminőségi terhet jelent. A cukorbetegségnek számos viselkedési, környezeti és genetikai kockázati tényezője ismert, de egészen a közelmúltig a vírusokról csak azt feltételezték, hogy az 1-es típusú cukorbetegség (a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint) kialakulásában játszanak szerepet.

Herpeszvírus cukorbetegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A tanulmány megállapította, hogy mind a HSV2, mind a CMV következetesen és egymást kiegészítve járult hozzá a (pre)diabétesz kialakulásához, még a nem, az életkor, a BMI, az iskolai végzettség, a dohányzás, a fizikai aktivitás, a szülői cukorbetegség, a magas vérnyomás, a lipidszintek, az inzulinrezisztencia és az éhezés után is.

Még feltárásra várnak azok a mechanizmusok, amelyek révén ezek a vírusok hozzájárulhatnak a (pre)diabétesz kialakulásához. Mind a HSV2, mind a CMV krónikus fertőzéseket okoz, amelyek modulálhatják az immunrendszert azáltal, hogy stimulálják vagy elnyomják annak aktivitását, ami viszont befolyásolhatja az endokrin (hormonális) rendszer működését.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ugyan az eredmények rávilágítanak a vírusok és a (pre)diabétesz közötti kapcsolatra, több kutatásra van szükség a vírusmegelőzési stratégiák értékelésére, beleértve a herpeszvírusok elleni hatékony vakcinák kifejlesztését is.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/study-reveals-herpesvirus-infection-may-increase-risk-of-developing-diabetes/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.