A cukorbetegség olyan egészségi probléma, amely – kezeletlen esetben - számos súlyos, akár életveszélyes szövődménnyel is járhat.

Az 1-es típusú cukorbetegség általában gyermekkorban vagy korai felnőttkorban alakul ki. Jelenleg azonban jelenleg nem ismert, hogy melyek a kockázati tényezői és hogyan lehet megakadályozni.

A terhességi cukorbetegség kockázata csökkenthető azáltal, hogy a várandós nők aktívak maradnak és tartják az egészséges testsúlyukat, még a teherbe esés előtt is, különösen, ha más, cukorbetegségre hajlamosító kockázati tényezőik (például 35 év feletti életkor, családban előforduló cukorbetegség, súlyproblémák) vannak.

A 2-es típusú cukorbetegség a leggyakoribb forma, amelynek megelőzése érdekében sokat tehetünk. Általában először az úgynevezett prediabétesz állapot (a vércukorszint magasabb a normálisnál, de még nem olyan magas, hogy diagnosztizálható legyen a cukorbetegség) alakul ki. Ezen állapot fennállásakor – a cukorbetegség kialakulásának megelőzése érdekében – nagyon fontos az életmód mielőbbi megváltoztatása, melynek módjai a következők:

cukorbetegség megelőzése
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix
  • Fogyás. Azok a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának kitett személyek, akik naponta legalább 30 perc aerob mozgást végeznek, és néhány kilogrammot veszítenek a testsúlyukból, jelentősen csökkenthetik a betegség kockázatát. Ennek magyarázata, hogy az étrend és a testmozgás révén javítható a szervezet inzulin felhasználó képessége és a glükóz hatékonyabb feldolgozása.
  • Rendszeres testmozgás. Az aktív életmód fenntartása segíthet a cukorbetegség kockázatának csökkentésében. Hetente legalább két és fél órás testmozgás az ajánlott, de nem kell keményen edzeni, a gyors séta is megfelelő.
  • Egészséges étrend. A dietetikus segítségével elkészített, hosszú távon is követhető étkezési terv elősegíti a fogyást és az egészségtelen, hizlaló élelmiszerek, ételek elkerülését. Néhány egyszerűbb javaslat: a magas zsírtartalmú ételek és a vörös húsok fogyasztásának csökkentése.
  • Gyógyszeres kezelés. Időnként szükség lehet bizonyos vércukorszintet szabályozó gyógyszerek szedésére a cukorbetegség kialakulásának elkerülése érdekében, különösen akkor, ha az életmód megváltoztatása nem járt eredménnyel.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.