Egy idén megjelent elemzésben a szerzők áttekintették az eddigi szakirodalmat a kávéfogyasztás hatásairól a májbetegségek, valamint a cukorbetegség vonatkozásában.
A kávé hatása a vérnyomásra, valamint a szív- és érrendszerre már régóta ismert. Megfigyelések alapján több vizsgálat talált összefüggést a kávéfogyasztási szokások és számos krónikus betegség, így a nem-alkohol eredetű zsírmáj, a májdaganat, a Parkinson-kór és bizonyos vesebetegségek között. Ezeken kívül a 2-es típusú cukorbetegségre is hatással van a rendszeres kávézás.
Egy, a Nutrients című szaklapban idén megjelent szakirodalmi áttekintés elemezte az eddigi vizsgálati eredményeket, és ennek eredményeképp néhány érdekes megállapítást tettek a szerzők.
A megfigyeléses és randomizált klinikai kutatások alapján a rendszeres kávéfogyasztás kapcsolatba hozható a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával.
Ez a kapcsolat függ a kávé mennyiségétől, mindenhol a világon megfigyelhető, és mindkét nemre egyaránt igaz. A hatás ugyanúgy megfigyelhető a hagyományos és a koffeinmentes kávéfogyasztás esetében is. A kávéfogyasztás abbahagyása együtt járt a megváltozott diabétesz-kockázattal is. A genetikai háttér szerepe ebben az esetben igencsak alacsony.
A randomizált, kontrollált kutatások alapján a kávébevitel nem mutat azonnali anyagcsere hatást (kivétel azokat, amiket a koffeinnek tulajdonítanak). Az anyagcsereanalízisek nem mutattak egyértelmű, tiszta képet a kávé anyagcserére gyakorolt pontos hatásmechanizmusáról.
A kávéban található fitokemikáliák és metabolitjaik a májban halmozódnak fel. Ennek eredményeképp az ún. Nrf2 faktor-függő (a sejtek oxidánsokkal szembeni ellenállásának egyik szabályozója) oxidatív stresszválasz miatt többek között megnő a lipidoxidáció és végeredményben csökken a zsírmáj kialakulásának kockázata. A kávé fitonutriensei támogatják a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek megfelelő működését, és védik a sejteket a károsodástól a magas inzulin kiválasztás ideje alatt is.
Úgy tűnik, a rendszeres kávéfogyasztás nem azonnali, közvetlen anyagcsere szabályozó hatású, hanem inkább a máj és a hasnyálmirigy megfelelő, normál működését támogatja, és így éri el a fentebb kimutatott kedvező hatásokat.