A COVID-19-ben szenvedő betegek esetében a leggyakoribb krónikus állapot a 2-es típusú cukorbetegség és a magasvérnyomás-betegség. Bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan is, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben és a metabolikus szindrómában (a cukorbetegség, a hipertónia és az elhízás kombinációja) szenvedőknél nagyobb a fertőzés súlyosabb kimenetelének kockázata.

Emellett a koronavírus-fertőzéseknek is vannak olyan sajátos jellemzői, amelyek növelhetik ezt a kockázatot. A COVID-19 egyik típusa, a súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS) súlyosabb betegséget okoz azoknál a fertőzötteknél, akiknek hiperglikémiájuk (emelkedett vércukorszint) van és 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek. Ennek oka lehet, hogy ezek a betegek hajlamosabbak metabolikus gyulladásra, vagyis olyan gyulladásra, amely hatással van az anyagcsere folyamataiban szerepet játszó szövetekre, például a májra és a hasnyálmirigyre. Ezáltal ezek a betegek fogékonyabbak a citokinek (a vérben keringő molekulák, amelyek jelzik a szervezet immunsejtjeinek a fertőzés elleni küzdelmet) fokozott felszabadulására. A fertőzés során az immunrendszer fokozza a citokinek felszabadulását, így a COVID-19 betegeknél fellépő citokinvihar (a citokinek túlzott felszabadulása) károsíthatja a szöveteket és szerveket, sőt több szervi elégtelenséget is okozhat.

cukorbetegseg_covid
Forrás: pixabay.com

A vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kontrollja és a kapcsolódó metabolikus paraméterek ellenőrzése nagyon fontos a COVID-19-ben szenvedő betegek ellátása során. Ez segíthet csökkenteni a szövődmények kockázatát és a SARS esetén növelheti a túlélés esélyét.

Forrás: https://www.diabetes.co.uk/
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.