Vannak, akik jéggel szeretik. Mások forrón egy szelet citrommal. De vajon az elfogyasztott víz hőmérséklete pozitív vagy negatív hatással van egészségünkre?

Egészséges-e a hideg víz?

Nincs sok tudományos kutatás annak alátámasztására, hogy a hideg víz fogyasztása egészsége-e. A sportolókkal és a hidratációval kapcsolatos legjobban tanulmányozott esetekben a sportolók inkább a hideg csapvizet fogyasztották. Úgy tűnt, hogy gyorsabban lehűti őket. Kiderült, hogy az izzadás leáll, mielőtt a folyadék teljesen beépülhetne a szervezetbe. Van egy reflex, amely elindítja a folyadékbevitelt, és a vizsgálatok kimutatták, hogy a hideg csapvíz hatására gyorsabban aktiválódik. A jég, a jeges víz fogyasztása segíthet a kalóriák elégetésében (a jég felolvasztásához kalóriára van szükség). Tehát, ha hidratálni szeretnénk, a hideg csapvíz jó választás. Ha több kalóriát szeretnénk elégetni, inkább jeges vizet igyunk.

hideg meleg víz
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A meleg vagy forró víz segíthet a nyelési problémák esetén?

Egy ritka betegség, az achalasia esetén a nyelőcső nem tud táplálékot és folyadékot szállítani a gyomorba. Az alsó nyelőcső záróizma összeköti a gyomrot a nyelőcsővel, kinyílik, hogy lehetővé tegye az ételek és a folyadékok bejutását a gyomorba, és bezárul, hogy megakadályozza, hogy azok visszakerüljenek a nyelőcsőbe. Achalasia esetén az alsó nyelőcső záróizma nem nyílik ki. Egy klinikai tanulmány eredménye azt sugallja, hogy a forró italok vagy meleg ételek fogyasztása segíthet az alsó nyelőcső záróizmának ellazulásában, míg a hideg víz ronthatja az achalasia tüneteit.

Tehát mi a jobb választás?

A meleg vagy forró víz ivásától jobban érzi magát, ha eltömődött az orrmellékürege, de a szakértők szerint nincs sok egészségi előny a meleg vagy forró víz fogyasztásának. A választást tehát leginkább a személyes preferenciák dönthetik el.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.