Ha ivott már egy-két pohárnyi alkoholos italt, akkor talán már eltűnődött azon, hogy mennyi ideig marad az alkohol a szervezetében.

A vizeletben az alkoholt 12-130 óra között lehet kimutatni, ha valaki túl sok alkoholt ivott. A foszfatidil-etanol (PEth), egy biomarker, amely az alkoholfogyasztást tükrözi, akár 14 napig kimutatható a vizeletben. Az alkohol 12 és 24 óra között kimutatható a leheletben, valamint a nyálban. És ha a hajmintából tesztelik, az alkohol akár még 90 nap után is kimutatható.

Hogyan bontja le a szervezet az alkoholt?

Ha alkoholt iszik, az első állomása a gyomor. Néhány embernek speciális gyomorenzimjei vannak, amelyek lebontják az alkoholt, majd ennek egy részét a véráramba juttatják. De nem mindenki rendelkezik ezekkel az enzimekkel, amelyek alkohol-dehidrogenáz (ADH) és aldehid-dehidrogenáz (ALDH) néven ismertek. Tanulmányok kimutatták, hogy a nők ADH szintje általában alacsonyabb, mint a férfiaké. És azok, akik rendszeresen isznak, alacsonyabb ADH-szinttel rendelkeznek, mint azok, akik ritkán vagy soha nem fogyasztanak alkoholt. Ha nincs elég ADH-ja vagy ALDH-ja, a gyomra közvetlenül a vékonybélbe juttatja az alkoholt. Onnantól eléri a vérkeringést és az agyat, és érezni kezdi a hatását.

alkohol alkoholfogyasztás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az alkohol feldolgozásakor a máj végzi a nehezebb feladatot. Miután az alkohol áthalad a gyomron, a vékonybélen és a véráramon, a máj megkezdi a tisztítását. Az alkohol körülbelül 90%-át eltávolítja a vérből. A többi a vesén, a tüdőn és a bőrön keresztül távozik.

Mennyi ideig tart az alkohol lebontása?

Az alkohol metabolizmusának ideje az ital mennyiségétől és erősségétől függ. Az ivás megkezdése után körülbelül 60-90 percet vesz igénybe, hogy alkohol elérje a vérben a csúcsszintet. Ezután a szervezet elkezdi lebontani. Az alkohol felezési ideje négy-öt óra. Körülbelül 25 órába telik, amíg a szervezet eltávolítja az összes alkoholt. Az idősebb életkor, a nagyobb testsúly, valamint és a vese-, máj- és gyomorbetegségek megnehezítik szervezete számára az alkohol feldolgozását.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.