Egy-egy étkezés kihagyása a legtöbb ember számára általában nem jelent problémát. De ha cukorbeteg, ez veszélyes vércukorszint-eltérést eredményezhet.

Testünk napi legalább három étkezéssel történő táplálása előnyös a cukorbetegség kezelésében és a normális testsúly megőrzésében. Még az egy-egy alkalmi elmaradt étkezés is felboríthatja azonban az egyensúlyt az étkezés és bizonyos cukorbetegség elleni gyógyszerek között. Ennek eredményeként a vércukorszint túl alacsonnyá (hipoglikémia) vagy túl magassá (hiperglikémia) válik és ez veszélyes lehet. Ha olyan cukorbetegség elleni gyógyszereket szed, amelyek alacsony vércukorszintet okozhatnak, akkor próbáljon meg nem kihagyni étkezéseket.

A vércukorszint ellenőrzése létfontosságú

Ha betegség vagy egyéb okok miatt nincs étvágya, fontos, hogy fokozottabban ellenőrizze a vércukorszintjét. 1-es típusú cukorbetegség esetén ne felejtse el ellenőrizni a vércukorszintet étkezés előtt és lefekvés előtt, általában naponta négyszer, valamint akkor is, ha az alacsony vércukorszint tüneteit észleli. Ezek a tünetek a következők:

 • éhségérzet
 • remegés vagy idegesség
 • izzadás
 • szédülés
 • álmosság
 • zavartság
 • beszédzavar
 • szorongás
 • gyengeség.

2-es típusú cukorbetegség esetén, ha szulfonilureás gyógyszert szed, ellenőrizze a vércukorszintjét naponta legalább kétszer - reggel és lefekvés előtt. Fontos szem előtt tartani, hogy a szulfonilkarbamidok miatt a vércukorszint csökkenhet a nap folyamán, ha a gyógyszer bevétele után nem eszik semmit. Ha egyetlen kezelése a metformin, előfordulhat, hogy nem kell naponta többször ellenőriznie a vércukorszintet, mert ez a gyógyszer általában nem okoz hipoglikémiát.

cukorbetegség inzulin étkezés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A magas és az alacsony vércukorszint néhány tünete megegyezik, ezért fontos, hogy a kezelés előtt először ellenőrizze a vércukorszintjét. Amennyiben a vércukorszintje alacsony, egyen vagy igyon 15 gramm egyszerű cukrot (például glükóztabletta) a vércukorszint korrigálására, ha szükséges. Ez a kezelés ajánlott az 1-es típusú cukorbetegség esetén is.

A cukorbetegség kezelése, ha nem éhes

Ha azt tapasztalja, hogy valamilyen betegség vagy egyéb tényezők miatt kevesebbet eszik, a cukorbetegség gyógyszereit módosítani kell, ezért fontos, hogy mielőbb forduljon a kezelőorvosához. Íme, néhány általános irányelv:

 • Étkezési inzulin: ha kihagyja az étkezést, akkor az étkezési inzulinról is le kell mondania.
 • Hosszú hatású inzulin: Adagolása általában nem a táplálékfelvételen alapul, ezért orvosa valószínűleg nem javasolja az előírt adag csökkentését.
 • Egyéb gyógyszerek: Vannak olyan diabéteszes gyógyszerek (például metformin, SGLT-2 inhibitorok, DPP4 inhibitorok), amelyek csökkentik a vércukorszintet, de általában nem okoznak hipoglikémiát. Lehet, hogy szükség lesz a beállítás módosítására, attól függően, hogy mennyit eszik.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.