Míg a legtöbb tanulmány a cukorbeteg férfiak szexuális zavaraira összpontosít, a probléma a nőket is érintheti, főleg, ha hosszabb ideje diabéteszesek.

Számos oka lehet annak, hogy a cukorbetegek gyakrabban tapasztalják meg a szexuális rendellenességeket, ideértve a csökkent vagy nem létező libidót, a merevedési zavart, az aktus során fellépő fájdalmat, a hüvelygyulladást vagy húgyúti fertőzéseket. 

Az elhízás, a magasvérnyomás betegség, az alvási apnoe és a depresszió a cukorbetegség mellett gyakran előforduló állapotok. Az elhízás és az alvási apnoe közvetetten merevedési zavarhoz vezethet.

A tesztoszteron vagy az ösztrogén változásai (cukorbetegség, menopauza vagy egyidejűleg fellépő állapotok miatt) is befolyásolhatják a libidót és a szexuális izgalom képességét.

cukorbetegség szexuális problémák
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A cukorbetegség hatással van a véráramlásra, ami befolyásolhatja a péniszbe vagy a hüvelybe jutó vért. Ahhoz, hogy a férfi elérje és fenntartsa az erekciót, a péniszbe áramló vérre van szüksége. Nőknél a csökkent véráramlás szerepet játszhat a hüvely szárazságában.

Bizonyos gyógyszerek, így például a vérnyomást csökkentő szerek is befolyásolhatják az erekció elérésének vagy fenntartásának a képességét. A depresszió és a szorongás szintén negatívan befolyásolhatja a libidót, vagy olyan gyógyszerek használatához vezethet, amelyek közismerten csökkentik a szexuális vágyat vagy a funkciókat.  

A magas glükózszint károsíthatja az idegeket. A pénisz és a csikló hegye idegekkel teli, de ha ezek megsérülnek, akár fájdalmas közösülést is eredményezhetnek.

A cukorbetegségnek azonban nem kell tönkretennie a nemi életet, hiszen vannak kezelési lehetőségek mind a férfiak, mind a nők számára, de ehhez arra van szükség, hogy a problémát jelezze a kezelőorvosának.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

A hormonok játéka nem ér véget a kamaszkorral: így éljük túl a klimaxot (x)

Kamaszkor vagy klimax, egy közös bennük: a hormonális változások igencsak megviselik a szervezetet. Ha a két nehéz korszak egy időben zajlik a családban, az sajátosan feszült helyzeteket teremthet az anya-lánya kapcsolatokban. Egy édesanya vallomása.