A fogzás, azaz a tejfogak előbújása a szájüregben próbára teszi a szülőt, és a kisbabát egyaránt. Sajnos meggyorsítani nem tudjuk számára ezt a kellemetlen időszakot, azonban számos lehetőség közül válogathatunk, melyekkel enyhíthetjük a fájdalmat, és könnyebben átvészelhetjük ezt a néhány hónapot.

Hűtés

A hűvös tárgyak, ételek és italok kiválóan alkalmasak a fogínyben keletkező fájdalom csillapítására. Akár egy fém kanál is beválhat, melyet néhány percre beteszünk a hűtőbe, majd finoman a fájó ponthoz nyomjuk, vigyázva, hogy ne sértsük fel az ínyt. Vásárolhatunk kimondottan hűthető rágókát is: ezt kisbabánk kényelmesen meg tud fogni, és a hűtés mellett masszírozhatja is vele az érintett területet. Vagy ha már eszik szilárd ételt, akkor adhatunk a kezébe egy darab almát, répát, ami nemcsak táplálja, hanem a fájdalmát is enyhíti.

baba fogzás enyhítése
Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

Szoptatás

A fogzás időszakában kisbabánk gyakrabban igényelheti az szoptatást. Ennek oka, hogy az anyatejben lévő hormonok fájdalomcsillapító hatásúak, illetve maga a szoptatás és az anya közelsége megnyugtatja a gyerkőcöt.

Ínymasszázs

Akár a szoptatás előtt is végezhetünk gyermekünknél ínymasszázst, ezzel elkerülve az esetleges harapdálást, de különben bármikor bevethető ez a módszer. Alaposan mossuk meg a kezünket, és pusztán az ujjbegyünket használva masszírozzuk végig finoman, körkörös mozdulatokkal a fájó ínyt.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.