A kötelező oltások sok kisgyermeket megviselnek a hirtelen jelentkező szúró fájdalom miatt.

Sokan sírással, hisztivel reagálnak a helyzetre, ami teljesen érthető az ő oldalukról, de sajnos a helyzet elkerülhetetlen. Íme pár trükk, amivel elviselhetőbbé tehetjük számukra ezt a cseppet sem kívánatos orvosi beavatkozást.

Figyelemelterelés

Egy újfajta játék, egy kép, az ábécé ismételgetése, viccmesélés vagy buborékfújás – a gyermek figyelmének elterelése, miközben injekciót kap nemcsak az esetleges pánikot és hisztit előzheti meg, de a fájdalmat is csökkentheti. Ha lehetőség van rá, akár rajzfilmet is nézhet közben, ami szintén jó fókuszpont lehet, és közben nem figyel majd a szurira.

A köhögős-trükk

A Pediatrics (Gyermekorvosok) című folyóiratban publikált 2010-es tanulmány szerint a szuri beadása előtt, illetve közbeni egy-egy köhintés segített a fájdalom csökkentésében a négy, öt, tizenegy és tizenkét éves gyermekeknél is.

Édesítsük meg

Egy másik tanulmány azt mutatta, hogy az egy és tizenkét hónapos kor közötti babáknak egy kis szacharózt vagy glükózt adva azok kevésbé sírtak az oltás beadása alatt és előtt. Egy szakorvos szerint semmilyen káros hatása nem lesz rájuk nézve a kis mennyiségű cukornak.

oltás
Forrás: Shtterstock/Puzzlepix

Érzéstelenítő krém

Használhatunk zsibbasztó krémeket is, de mindenképp kérdezzük meg előtte a gyermekorvost! Ilyen például az Emla krém, mely a bőrfelületre kenve helyi érzéstelenítő hatású, így segíthet a tűszúrás okozta fájdalom mérséklésében.

Maradjunk nyugodtak

Dolgozzunk együtt az orvossal, hiszen a gyermek érdeke, hogy megkapja az oltást vagy injekciót, így elkerülhetetlen. Készítsük fel rá, hogy mi fog történni, legyünk következetesek, határozottak és nyugodtak.

Használjuk a cumit

Ha még abban a korban van, hogy cumizik, adjuk neki oda, hogy az oltás ideje alatt azzal nyugtathassa magát, és a rágás elvonja a figyelmét a tűszúrástól.

Forrás: https://www.health.com/condition/vaccines/8-ways-to-make-shots-easier-for-kids?
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.