Az újszülött- és csecsemőkorban a gondoskodás és a figyelem kiemelten fontos, egyúttal különös stresszforrás lehet a szülők – különösen az első gyermekes szülők – számára. Így az újszülött és csecsemő ellátásnak nem pusztán a baba egészséges fejlődése és boldog jövője szempontjából van jelentősége, de a szülők biztonságérzetét is alapvetően meghatározza.

Kevés olyan ellátó van ma az országban, ahol ez a biztonság egységes, integrált szemléletben adott a baba magzatkorától, születésén át, egészen a csecsemő- vagy akár gyermekkoráig. A TritonLife Magánkórház és testvérintézményei, mint a TritonLife Medikids Gyermekorvosi Központ ebben az integrált szemléletben igyekeznek teljes ellátást biztosítani.

A csoda születése

A TritonLife Magánkórházban született babák már az első pillanattól gondos figyelemben részesülnek. A hazai magánkórházak közül elsőként létesült emelt szintű koraszülött intenzív centrum (PIC II). Ezzel az ország első és egyetlen olyan magánkórháza, ahol koraszülött, intenzív ellátást igénylő babák is biztonságban születhetnek, és az intenzív ápolás mellett az anyák végig együtt maradthatnak babájukkal. Ez kiemelt fontosságú, hiszen minden 8-ik magyar várandósság koraszüléssel végződik, és ez sosem látható előre, azaz a legjobb mindig mindenre készen állni.

Az egészséges újszülötteket a családbarát szemléletnek megfelelően rooming-in rendszerben látják el, vagyis a babák születésüktől kezdve együtt lehetnek édesanyjukkal vagy akár mindkét szülővel a nap 24 órájában. Enyhébb problémákkal küzdő vagy komplikált terhességből (pl. terhességi cukorbetegség) születettek szorosabb megfigyelésére, esetleg egyszerűbb kezelése szintén történhet rooming-in ellátásban, hiszen a folyamatos szakorvosi és szakápolói jelenlét ott is adott.

Az új koraszülött intenzív osztály már lehetőséget ad arra is, hogy koraszülöttség esetén vagy komolyabb megbetegedésnél sem kell elválasztani az édesanyákat gyermeküktől. Nem szállítják át őket más kórházba, hanem a családbarát ellátás elveinek megfelelően a koraszülött intenzív osztály egyedülállóan kialakított anya-gyermek szobáiba kerülhetnek – mondta a főorvos. A baba-barát ellátás lehetővé teszi, hogy a koraszülötteket az édesanyák a kezdetektől igény szerint szoptathassák vagy bármikor-bármeddig kenguruztathassák, ami nem csak a szoros kötelék kialakításában segít, de támogatja a koraszülöttek idegrendszeri fejlődését, valamint a még fejletlen immunrendszerének is megfelelő támaszt ad.

Újszülött- és csecsemőkor

Az első napok és hetek az újszülött életében kritikusak. A szülés csodás, ám megterhelő élménye után, az édesanya rögtön szemben találja számtalan feladattal. Köztük több olyan is van, amelyben a támogató útmutatás, tanács, segítség kincset ér. Egyik ilyen kérdéskör az újszülötteknek táplálása, illetve a szoptatás. De ilyen a fürdetés, az ápolás, az altatás, az immunizáció, a betegségekkel való megküzdés is.

A rendszeres gyermekorvosi ellenőrzések elengedhetetlenek, de a TritonLife Medikids Gyermekorvosi Központ csomagjai ezen túlmenően a megfelelő szűrővizsgálatokat is tartalmazzák: az általános újszülött-, csecsemő- és gyermekgyógyászati vizsgálatokon túl specifikus ultrahang vizsgálatokat (kutacs, csípő, has), ortopéd csípőszűrést, fejlődésneurológiai vizsgálatot,  kardiológiai szűrés és szívultrahang vizsgálatot, komplex pszichomotoros szűrést, védőoltások beadását, laborvizsgálatokat igény szerint. Emellett tanácsadást is kérhetünk számos területen, legyen szó akár betegség gyanújáról, akár táplálkozásról, akár a fejlődésben tapasztalt elakadásról. De segítséget nyújthat az elsősegély képzés, életmód tanácsadás vagy a telemedicina-elv szerint működő digitális szolgáltatás.

Szükség esetén gyors és komplex segítség

Általánosságban is igaz, csecsemőkorban még inkább: mielőbb fény derül egy lehetséges egészségügyi problémára, annál inkább elkerülhető a baj. Így a gyors diagnózist korán megkezdett terápia vagy célzott fejlesztés követheti. A TritonLife gyermekspecialistái a legújabb ismeretekkel, legjobb tudásunk szerint segíthetik a picik egészségügyi vagy fejlődési problémáinak kezelését.

Egy csapatban, egymással karöltve dolgozik csecsemő- és gyermekgyógyász, belgyógyász, gasztroenterológus, neurológus, pulmonológus, allergológus, bőrgyógyász, endokrinológus, diabetológus, pszichológus, gyógypedagógus, dietetikus, fül-orr-gégész, urológus, radiológus, kardiológus, sebész – ami a kis páciensek számára gyors kivizsgálási időt, azonnali beavatkozási lehetőséget kínál.

A TritonLife hitvallása szerint a gyermek sikeres gyógyulásának háromszöge a harmonikus együttműködés gyermek, szülő és orvos, illetve segítő szakember között. A gondoskodás és a figyelem, amit ebben az életkorban nyújthatunk, hosszú távon meghatározza a baba egészségét és boldogulását.

 

A borítókép forrása: Shutterstock
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.