Mivel a kisbabák gyomra még nem alkalmas nagy adag táplálék befogadására, ezért a felesleges mennyiségtől teljesen természetes módon, úgynevezett bukással szabadulnak meg. Azonban ha ez a jelenség túlságosan gyakorivá válik, vagy a megszokottnál nagyobb a visszaöklendezett étel mennyisége, az refluxra utalhat, melyről egyéb tünetek is árulkodhatnak.

Rossz közérzet

Gyanakodhatunk refluxra, ha a bukást követően gyermekünkön vigasztalhatatlan sírás lesz úrrá, vagy egyszerűen nyugtalannak érezzük. Ennek oka, hogy a savas gyomortartalom visszaáramlása maró érzést vált ki a nyelőcsőben, mely fájdalommal jár.

Kellemetlen szájszag

Nemcsak az anyatej, vagy a tápszer savanykás szaga, hanem az ehhez társuló rossz lehelet is a reflux egyik tipikus tünete.

bukás és reflus különbség tünetei
Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

Gyakori köhögés

Mikor a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, az irritáló érzést kelthet utódunkban. Ettől a kellemetlen érzéstől pedig ösztönösen köhögés útján próbál megszabadulni, amit így a szokásosnál gyakrabban észlelhetünk.

Rossz étvágy

Mivel a gyomorsav képes kisebesíteni a nyelőcsövet, az étkezés meglehetősen fájdalmas procedúrává változik gyermekünk számára. Ezért nem véletlen, hogy ennek következtében étvágytalanság lép fel, illetve elutasítja az ételt.

Súlygyarapodási problémák

Mindezek egyenes következménye a kisbabánknál fellépő testsúly probléma. Hiszen ilyenkor a súlygyarapodás elmaradhat az elvárttól, de súlyosabb esetben akár testsúlycsökkenést is tapasztalhatunk.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.