A csecsemőkori kólika lényegében az újszülött puffadását jelzi számunkra, amikor a gyomorban vagy a bélrendszerben lévő levegő és gázok felgyülemlenek, és azok nem tudnak szabadon távozni. És habár heves tünetei igen rémisztőek lehetnek a szülők számára, fontos leszögezni, hogy a kólika nem betegség, hanem csupán egy átmeneti állapot.

6 tünet, melyek kólikáról árulkodnak

  • a látszólag minden ok nélkül jelentkező heves, vigasztalhatatlan sírás váratlanul tör rá gyermekünkre, mely ugyanolyan hirtelen múlik el, mint ahogy jött

  • a sírógörcsök általában 2-3 hetes korban kezdődnek

  • a sírás általában három héten át, hetente legalább háromszor jelentkezik, és körülbelül három órán át tart

  • délután a leghevesebb a sírás, de éjszaka is felütheti a fejét

  • gyermekünk hasa feszes és kemény

  • az ökölbe szorított kezek, felhúzott lábak kisbabánk erőlködésére hívják fel a figyelmünket

síró kisbaba
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Hogyan segíthetünk?

Már azzal is sokat tehetünk kisbabánkért, ha odafigyelünk az etetés mikéntjére. Próbáljuk meg gyermekünket ülő helyzetben etetni, illetve azt követően rövid ideig tartsuk függőleges helyzetben, valamint akár étkezés közben is többször büfiztessük meg. Figyeljünk rá, hogy lehetőleg minél lassabban szopizzon, így elkerülve, hogy feleslegesen sok levegőt nyeljen.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.