Egyáltalán nem ritka jelenség, hogy a csecsemőknél egyes ételek vagy higiéniás szerek allergiás reakciót váltanak ki.

A babák bőre extrán érzékeny, és minden megmutatkozik rajta. A bőrük az első, ami jelzi, ha allergiásak valamire, legyen az fürdetőszer, vagy akár a tápszer egyik összetevője.

Ha 1 éves kor alatt a gyermek arca hámlani kezd, kivörösödik, esetleg kiszárad, akkor okkal gyanakodhatunk allergiára. Ezek a bőrreakciók hamarosan az arcról a test többi részére is átterjedhetnek, ez már az allergia előrehaladottabb állapotát jelzi.

baba
Forrás: pexels.com

Ami okozhatja a kiütéseket, az a babafürdető sampon, szappan, a mosószer vagy a tápszer, amit eszik. Mindháromra van megoldás, ugyanis a babaszappanok nagyon kis korban teljesen szükségtelenek, tiszta vízben tökéletesen megfürdethetjük a kicsit. A mosáskor nem fontos öblítőt használni a bébi ruháira, a hipoallergén mosószerek jól kitisztítják azokat. Fontos, hogy külön mossuk a gyermek ruháit mindenki másétól. A tápszerek közül az összetevőket mindenképp figyeljük meg, és keressük a hipoallergén változatokat. Mogyorót, szóját, tojást vagy tejet tartalmazó tápszereket inkább ne is vásároljunk.

Amikor új ételt adunk a csecsemőnek, mindenképp figyeljük a következő órákban, nem alakul-e ki viszketés, hasmenés, hasfájás, kiütés, ekcéma, duzzanat vagy furcsa légzés, Ha minden rendben, továbbra is adhatjuk nekik ezt az ételt, azonban arra figyeljünk, hogy 4-5 hónapos kor után vezessünk be új ételeket a baba étrendjébe, mert ha csak sokkal később kapnak új tápanyagokat, akkor később hajlamosak lehetnek az ételekre való túlérzékenységre.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?