Igen általános jelenség a kisbabák fejbőrén megjelenő sárgás, hámló, vagy éppen zsíros és ragadós koszmó. Az egészségre többnyire veszélytelen elváltozás nem fájdalmas gyermekünk számára, de a látványa sok szülő számára aggodalomra ad okot. Azonban néhány egyszerű praktikával kordában tartható.

1. lépés: Olajos pakolás

Erre a célra tökéletesen alkalmasak a hidegen sajtolt növényi olajok, úgy mint az olívaolaj, búzacsíraolaj, vagy egyéb növényi olajok. Óvatosan dörzsöljük be az érintett területeket, majd hagyjuk az olajat dolgozni legalább 30-60 percig, de akár egész éjszakára rajta hagyhatjuk, amennyiben szükségét érezzük.

2. lépés: Elhalt hámréteg eltávolítása

Miután a koszmó kellőképpen felpuhult, megkezdhetjük annak eltávolítását. Az ujjbegyünkkel körkörös mozdulatokat végezve finoman dörzsöljük át a fejbőrt, illetve használhatunk puha sörtéjű hajkefét is.

koszmó kezelése
Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

3. lépés: Mossuk meg a haját

Vásárolhatunk kifejezetten koszmó elleni samponokat, melyek szabályozzák a faggyútermelést, kezelik a hámlást, valamint védőréteget képeznek a baba fejbőrén. A választott készítménnyel mossuk le kisbabánk hajáról a már levált koszmót és az olajat.

4. lépés: Nézzük át még egyszer

Több mint valószínű, hogy hajmosás után még találni fogunk a hajszálakba ragadt koszmót. Így végső simításként egy sűrű fogazatú fésűvel még egyszer fésüljük át a fejbőrt.

A kezelést érdemes heti 3-4 alkalommal megismételni a siker érdekében.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.