Akár már az első hetekben felüthetik fejüket az ekcéma vörösen izzó foltjai gyermekünk bőrén. Hogy miért alakul ki, milyen tünetekre figyeljünk oda és mit tehetünk mi magunk a javulás érdekében, arról most többet megtudhatunk!

Mire utalhat a gyermekkori ekcéma?

A csecsemőkorban kialakuló ekcéma a kellemetlen bőrbetegségen túl akár jövőbeni betegségekre is felhívhatja a szülők figyelmét. Más néven atópiás ekcémának is nevezik az ilyen korai életkorban kialakuló bőrbetegséget, mely öröklött allergiás hajlamról árulkodhat. Ez lehet valamilyen táplálék allergia, nagyobb korban pedig akár légúti allergiává alakulhat.

Jellegzetes tünetei

Főleg az arcon és a fejbőrön jelentkeznek az ekcémás bőrre jellemző vörösen izzó, viszkető és kiütéses tünetek. Idővel ezek az apró, nedvedző hólyagok felszakadnak és beszáradnak, majd ez a folyamat ismétlődik újra meg újra. A betegség pedig olykor heves viszketéssel járhat.

baba bőrbetegség ekcéma
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Mit tehetünk a javulás érdekében?

Amennyiben ekcémás tüneteket tapasztalunk gyermekünk bőrén, elkerülhetetlen egy bőrgyógyász szakorvos felkeresése! Azonban emellett mi magunk is sokat tehetünk kisbabánk egészségéért egy kis odafigyeléssel.

  • A bőrével érintkező ruhák, ágynemű mosása mindenképpen valamilyen bababarát, szenzitív mosószerrel történjen. Lehetőleg kerüljük a szintetikus mosószereket, öblítőket és váltsunk természetes, bio készítményekre.

  • A túl meleg szoba, vagy az indokolatlanul sok ruharéteg előidézheti kisbabánk izzadását, az így keletkezett nedvesség pedig tovább ronthatja a kialakult állapotot. Ezért mindig ügyeljünk az optimális hőmérsékletre és megfelelő ruházkodásra.

  • Az ekcéma gyakran bőrszárazsággal járhat, ezért ajánlott a bőrápolás. A langyos fürdők alkalmával kezeljük bőrét gyógyszertári fürdőkrémmel.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.