Kisbabánk szájápolását nem lehet elég korán elkezdeni, hiszen ez a fogak egészsége mellett számos más dologra is hatással van. Így a kezdeti szájápolás – fogak híján – az ínyek tisztán tartására korlátozódik.

A csecsemő szájápolásának menete

Már az első fogak megjelenése előtt sokat tehetünk kisbabánk egészségéért, ha rendszeressé tesszük fogínyének tisztítását. Ehhez vegyük gyermekünket az ölünkbe úgy, hogy a feje körülbelül a mellkasunk magasságában legyen. Majd ezt követően egy tiszta gézdarabbal határozottan dörzsöljük át a kisbaba ínyét, ügyelve arra, hogy ne sértsük azt fel. Ezt tegyük meg naponta legalább kétszer, a reggeli és az esti étkezés után egyaránt. Azonban akár minden étkezés után megtisztíthatjuk gyermekünk fogínyét.

fogak gondozása csecsemőkorban
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A babafogak egészségnek fontossága

Kisbabánk fogazatának egészséges fejlődése számos dologra hatással van – és nemcsak kisgyermek korban, hanem meghatározhatja akár a felnőttkori fogazat egészségét is. Azon a nagyon evidens tényen kívül, hogy lehetővé teszi számára a megfelelő táplálék fogyasztását, a fogak normális fejlődése fontos szerepet tölt be az állkapocs-növekedésében, a későbbiekben pedig a helyes beszéd elsajátításában, illetve helyet teremtenek a majdani maradandó fogaknak. A tejfogak szuvasodása nemcsak fájdalmas gyermekünk számára, hanem fertőzéseket idézhet elő, és a nem megfelelő súlygyarapodás kockázatát is növeli. Mindezek a problémák, valamint a fogínyvérzés a fogak korai elvesztéséhez vezethetnek, melyek befolyásolják majd a maradandó fogak egészségét is.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.