A kevés napsütéssel járó téli időszakban mindenkinek egyértelművé válik a D-vitamin-pótlása. Azonban a csecsemők egészséges fejlődéséhez - évszakoktól függetlenül - mindig szükség van ennek a fontos vitaminnak a pótlására.

Ezért fontos a csecsemők D-vitamin-pótlása

A csecsemők egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen ez a zsírban oldódó vitamin, mely igen fontos szerepet tölt be a baba csontjainak és fogazatának normális növekedésében és erősödésében. Ezenkívül hozzájárul az immunrendszer éréséhez, a vér kalciumszintjének fenntartásához, valamint az egészséges izomfunkciók kialakulásához. Éppen ezért hazánk szakmai ajánlása alapján 0-1 éves kor között D-vitamin-pótlása szükséges ahhoz, hogy az újszülött hozzájusson a számára szükséges D-vitamin mennyiséghez.

baba D-vitamin-pótlás
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Hogy történjen a D-vitamin-pótlás?

Kisbabák esetében folyékony D-vitamin alkalmazása ajánlott, melyből - az orvos által előírt mennyiséget - cseppentve adagolhatunk gyermekünknek. Ez történhet egy kiskanálnyi lefejt anyatejbe csepegtetve, mivel a zsíros közegben könnyebben feloldódik. Gyermekünk tápszerrel történő táplálása során ugyanúgy hozzáadhatjuk egy kiskanál tápszerhez a D-vitamint. Azonban kerülendő a D-vitamint közvetlenül a baba szájába csepegtetni, hiszen így nagyobb az esélye annak, hogy véletlenül az előírtnál nagyobb mennyiség jut a szervezetébe. A cumisüvegbe adagolva pedig fennáll annak a lehetősége, hogy gyermekünk nem fogyasztja el a teljes mennyiséget, így kevesebb lesz a D-vitamin bevitel is.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.