5 lépés, melyet ha végigviszel, biztos lehetsz benne, hogy mindent megtettél gyermeked egészséges és jó alvása érdekében.

A kisgyerekes szülők egyik leggyakoribb nehézsége az alvásmegvonás. Mindenki számít rá, hogy az újszülöttek éjszaka többször is felébrednek, mert éjjel-nappal bizonyos időnként enniük kell, ezért a legtöbb szülő erre fel is van készülve. A kezdeti fáradtságon és kialvatlanságon a legtöbb friss szülőt még átlendíti az újdonság ereje, és a remény, hogy a helyzet idővel javulni fog.

A legtöbb baba valóban egyre ritkábban ébred egy idő után, míg el nem jön az az idő, amikortól át tudják aludni az éjszakát. Sokszor viszont nem ez történik, hanem épp az ellenkezője: a baba egyre gyakrabban ébred, esetleg a kezdeti javulás után történik egy “alvásborulás”, mikor a baba alvása hirtelen rosszabb lesz. A legtöbb szülőt ez megviseli, és szeretnék megtudni, hogy hogyan javíthatnának a gyerekük alvásán.

Különböző lehetőségek állnak ilyenkor a szülő előtt: rákereshet az interneten, vehet néhány szakkönyvet a gyermekek alvásáról, vagy esetleg alvásszakértőhöz, babaalvás-konzultánshoz fordulhat. Óriási a választék, könnyű elveszni a számtalan lehetőség között, főleg, mivel első látásra úgy tűnhet, hogy egyes tanácsok egymással szöges ellentétben állnak.

Van azonban öt dolog, amiben minden alvásszakértő egyetért. Bármilyen szakkönyvet vásárolsz, bármelyik szakértőhöz fordulsz, észre fogod venni, hogy így, vagy úgy, ezen az öt lépésen fognak végig menni. Valaki több lépésre bont egy-egy pontot, így hat, vagy hét lépéses alvásprogramot hirdet, van, aki nem hangsúlyozza egyik, vagy másik pontot, de biztos lehetsz benne, hogy mindig ez az az öt dolog, ami meghatározza azt, hogy jól alszik-e a babád.

Jó hír, hogy az ötből négy tényezőt te határozol meg a saját viselkedéseddel és azzal, hogy milyen környezetet biztosítasz a gyermeked számára. Az alváskonzultáció, illetve a babaalvással foglakozó könyvek célja, hogy kiderítsd, hogy melyek azok tényezők, amik nem ideálisak a babád alvásának szempontjából, amik a problémát okozhatják, és hogy tanácsokkal lássanak el arra vonatkozóan, hogy hogyan hozd helyre ezeket.

Az általam kidolgozott alváscoaching öt lépését könnyű megjegyezni a PEACE betűszó segítségével. Ha végig mész ezeken a lépéseken, akkor biztos lehetsz benne, hogy mindent megtettél a gyereked egészséges és jó alvása érdekében.

  1. Problémák és célok: Az alváscoaching első lépése, hogy felmérjük mik a problémák. A szülő által érzékelt alvási problémák valóban problémák-e, esetleg csak életkori sajátosságok? Mik a gyermek egyéni igényei, sajátosságai? Vannak-e olyan betegségei, amik megmagyarázhatják az alvási nehézségeket? Ezek függvényében mik lehetnek az alváscoaching reális céljai?
  2. Elég jó napirend: A napirend az alapja az egészséges alvásnak és épp ezért a nem megfelelő napirend az egyik leggyakoribb oka az alvási nehézségeknek. Minél kisebb a baba, annál nehezebb általában eltalálni, hogy a nappali alvások jó időpontban legyenek.
  3. Alvásra hangoló esti rutin: A lefekvés előtti rituálé szerepe, hogy a gyereket felkészítse az alvásra, kellemes, nyugodt hangulatba hozza. Sokszor a nem megfelelő esti rutin az oka annak, hogy a baba nehezen alszik el.
  4. Csend és sötétség: Ez a lépés az alvókörnyezetről szól. A nem megfelelő alvási körülmények okolhatók sokszor a nehéz elalvásért, gyakori éjszakai ébredésekért és a túl korai kelésért.
  5. Elfogadható alvási asszociációk: Az alvási asszociációk azok a körülmények, amiket az elalvással kapcsolunk össze. Az utolsó lépés célja, hogy olyan megoldást találjunk az altatásra és az alvási helyzetre, amik biztosítják, hogy a baba alvási asszociációi egész éjszaka rendelkezésére álljanak, hogy az éjszakai megébredések után könnyen vissza tudjon aludni.

A cikksorozat következő részeiben az egyes lépéseket fogjuk kifejteni. Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy RSS csatornánkra, hogy időben értesülj a sorozat folytatásáról.

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.