Az újszülött székletének színét számos dolog befolyásolhatja. Elsősorban attól függ, milyen táplálékot fogyaszt a csecsemő – mert például más színű egy anyatejjel táplált baba széklete, mint tápszeres társáé. De miről árulkodnak még a különböző színek?

Fekete

Az újszülött első székletének fekete színét a lenyelt és megemésztetlen magzatvíz, a magzatszurok adja. Ez jelzi számunkra, hogy a baba bélcsatornája megfelelően működik.

Sárga

Az anyatejjel táplált babáknál többnyire a klasszikus sárga színnel fogunk találkozni. Ez azonban lehet zöldes, vagy éppen pirosas, barnás attól függően, mit fogyasztott az édesanya.

baba-mama széklet színe
Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

Barna

A barna szín jellemzően a tápszert fogyasztó babáknál fedezhető fel. A tápszerek összetételétől függően a színe azonban enyhén zöldes is lehet.

Zöld

Amennyiben a zöld színhez habos, nyálkás állag társul, akár problémát is jelezhet nekünk: utalhat például valamilyen táplálékallergiára. Illetve adódhat ez a szín a nem megfelelő szoptatási technikából is.

Fehér

Amennyiben fehér színű székletet észlelünk, feltétlenül forduljunk orvoshoz, mert ez akár májproblémára is utalhat.

Vörös

Ez a szín vér jelenlétéről árulkodhat. Friss vérrel általában székrekedés idején találkozhatunk és jelezheti a végbél berepedését, míg az alvadt vér emésztőrendszeri problémákra hívja fel a figyelmünket.

Borítókép forrása: Forrás: Shutterstock/PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.