Napjainkra a műanyagok mindenütt megtalálhatók. A műanyagok nemcsak környezetet szennyezik. A belélegzett levegőn, az elfogyasztott vízen és ételeken keresztül is bekerülnek a testünkbe. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a mikroműanyagok még az emberi placentában is jelen vannak, ami potenciális kockázatot jelent a magzat egészségére és fejlődésére.

A kutatók egészséges terhességet és születést követően vizsgáltak meg hat placentát. A szülés során a szülészek és a szülésznők „műanyagmentes protokollt” követtek, vagyis a keresztszennyeződés elkerülése érdekében semmilyen műanyag eszközt és felszerelést nem használtak. A vizsgálatot végző szakemberek négy méhlepényben 12 mikrorészecskét (öt milliméternél kisebb, de egy mikronnál nagyobb műanyag) találtak. Ezek közül három polipropilén volt, amelyet az élelmiszerek csomagolására használható anyagokban található. A többi festékekből, ragasztókból, körömlakkokból, polimerekből, kozmetikumokból és testápolási szerekből származó részecske volt.

A szakemberek úgy gondolják, hogy a belélegzést vagy a lenyelést követően jutnak a méhlepénybe a mikrorészecskék. Az emberi testben található mikroplasztikák egészségre gyakorolt ​​hatása azonban még nem teljesen ismert, de a kutatókból aggodalmat vált ki, mivel a placenta kritikus szerepet játszik a magzat egészséges fejlődésében.

magzat_terhesseg_muanyag
Forrás: pixabay.com

Eddig ez volt az első tanulmány ebben a témában, de további kutatásokra van szükség arra vonatkozóan, hogy a mikroműanyagok jelen vannak-e az anyatejben és az újszülöttekben vagy befolyásolják-e a csecsemők immunvédekezési mechanizmusait.

Forrás: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412020322297?via%3Dihub
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.