Az innovatív kezelési módszerek lehetővé tennék a szakorvosok számára a szövetek regenerálását, hogy egyáltalán ne maradjanak hegek a bőrön.

Sérülés vagy sebészeti beavatkozás után a hegek gyakran megmaradnak, hogy vizuálisan emlékeztessék a testet az elszenvedett traumára. A hegek nem csupán rontják a test esztétikáját, de ahogy a sebek begyógyulnak, a hegek a szövetek összehúzódását okozhatják, korlátozva a mobilitást, fájdalmat és később funkcionális problémákat okozva.

A kutatók évszázadok óta próbálnak gyógymódokat találni a hegek megszüntetésére. Ezek a kezelések, amelyek a sebészeti eltávolítástól a folyékony nitrogénnel történő lefagyasztásig terjednek, gyakran következetlen eredményeket hoznak.

De mi van akkor, ha a meglévő hegek kezelése helyett az orvosok megakadályozhatják azok kialakulását? A közelmúltban végzett tanulmányban a kutatók új módszert fedeztek fel ezzel kapcsolatban: lehetővé tehetik a szövetek visszanövését.

A hegesedés típusai

A hegek sokféleképpen alakulhatnak ki. Ha a dermisz - a bőr második rétege - megsérül, a szövet általában nem megfelelően gyógyul. Hegek akkor is kialakulhatnak, ha a műtét során az izmokat összevarrják, vagy szalag, ín szakad el.

Amikor a szövet megsérül, a sejtek és más, a gyógyulási folyamatban kulcsfontosságú anyagok (például a kollagén) kitöltik a sebet. Ebben a folyamatban a szervezet túl sok kollagént termelhet, ami látható különbségeket (kipirosodott szövetek, kemény hegek, csomók, stb.) eredményezhet a bőrön.

hegesedés kezelése
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Jelenlegi kezelési módszerek

A kezelési módszerek közé tartozik a plasztikai beavatkozás, a helyileg alkalmazott szteroidos injekciók, a heg fagyasztása, a lézerterápia és még a sugárterápia is. A kutatási eredmények szerint a jelenlegi kezelések némelyike ​​hatékony lehet, az eredmények azonban gyakran ellentmondásosak, mivel a hegek kiújulásának esélye akár 80 százalék is lehet. Az egyik legjobb módszer a hegek hatásának minimalizálására a megelőző - tartsa tisztán és nedvesen a sebet, kerülje az ismétlődő traumákat, és védje fényvédővel az érintett bőrterületet.

A heggyógyítás jövője

Egy tanulmány szerint egy gyógyszer beadása a bőr sebének szélébe megakadályozhatja a kemény hegek és csomók kialakulását. A kísérletek során a tudósok képesek voltak blokkolni a sejtek kulcsfontosságú kémiai útvonalát, lehetővé téve számukra, hogy ugyanúgy növekedjenek, mint a normál bőr, vagyis a szervezet természetesen termelt bőrsejteket, faggyúmirigyeket és szőrtüszőket. Egyelőre a kutatócsoport még nem végzett klinikai vizsgálatokat, hogy teszteljék, hogyan működnek ezek a módszerek az emberek esetében.

Forrás: https://www.discovermagazine.com/health/scientists-may-have-discovered-a-holy-grail-for-healing-scars
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.