Míg az idősödés egyes jelei láthatók (például szürkés hajszálak és ráncok), mások kevésbé nyilvánvalók, beleértve a melegebb vagy hidegebb hőérzetet.

Az életkor előrehaladtával változik a test eloszlása ​​– beleértve a testzsírt, az izomtömeget, a bőrt és a verejtékmirigyeket. Ezek a változások hatással lehetnek a szervezet hőszabályozására. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy nem ismerhető fel a hőmérsékleti ingadozások. A belső testhőmérsékletünk akár változhat is.

Mi okozza a hő- és hideg intoleranciát?

A hőmérséklet-intolerancia általában a 70-es vagy 80-as életévekben fordul elő. Ha korábban bekövetkezik, bizonyos egészségi állapotok okolhatók, beleértve az alábbiakat:

Pajzsmirigybetegségek: A Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladás a pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb típusa.

Fej- és nyakrák: A pajzsmirigyet érintő sugárkezelés megváltoztathatja a hőmérséklet érzékelését. A pajzsmirigyhormonok segítenek növelni a testhőmérsékletet.

Neurodegeneratív betegségek: A Parkinson-kór és a demencia befolyásolhatja a meleg vagy a hideg érzését.

Táplálkozási hiányosságok: Az olyan állapotok, mint a skorbut, a B12-vitamin hiánya vagy a folsavhiány befolyásolják a testhőmérsékletet.

idősödés testhőmérséklet
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Módszerek a testhőmérséklet-változások csökkentésére az életkor előrehaladtával

Ha a hő- és hidegérzékenysége az életkorral összefüggő, a szakemberek a következőket javasolják:

Maradjon hidratált: Ahogy idősödünk, a szomjúságreflexünk is csökken. Ezért fontos, hogy igyunk sok folyadékot, függetlenül az időjárástól.

Figyelje az időjárást: Nyáron ügyeljen a hőindexre. Ha ez egy bizonyos szám felett van, a helyi hatóságok figyelmeztetést adnak ki az idősebb felnőttek számára. Fontos, hogy hozzáférjen az árnyékhoz és tudja, hová menjen hőhullám esetén, ha nincs klímaberendezése. Meleg időben viseljen könnyű, pamutból készült ruhaneműt. Hideg időben válasszon meleg anyagokat, például gyapjút. Viseljen fület eltakaró kesztyűt és sapkát. A fagyás gyakori az idősebb felnőtteknél, és gyorsan megtörténhet.

Izomépítés: Bármely életkorban lehet izmot építeni. Használja az ellenállást kifejtő gyakorlatokat a mindennapi életében. Különbséget jelent a testhőmérséklet szabályozásában.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.