A bőrgyógyászoknak vannak olyan tippjeik, amelyek segítenek kiigazodni a mindennapos zuhanyozással kapcsolatos megkérdőjelezhető szokások esetében.

Minden nap kell zuhanyozni?

A bőrgyógyászok általában azt javasolják, hogy törekedjünk a napi egyszeri zuhanyozásra. Ennek oka, hogy naponta több ezer allergénnel kerülünk kapcsolatba, a zuhanyozás pedig megszabadít ezektől az allergénektől, valamint a bőrünkre „tapadó” baktériumoktól és vírusoktól. A zuhanyozást azonban nem kell túlzásba vinni – a túl gyakori zuhanyozás megfosztja a bőrt a nedvességtől, így nagyon száríthatja és irritálja a bőrt.

A napi zuhanyozás kihagyásának „mellékhatásai”

A napi zuhanyozás kihagyásának legnyilvánvalóbb jele a testszag, de nem az egyetlen baj. A rendszertelen zuhanyozás más problémákat is okozhat, beleértve az alábbiakat:

Akne - ha nem tisztálkodik rendszeresen, a bőrön lévő természetes olajok felhalmozódhatnak, és a pattanást okozó baktériumok elszaporodását okozhatják. A szennyeződés és az elhalt bőr szintén felhalmozódhat, és eltömítheti a pórusokat.

zuhanyozás gyakorisága
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Korpásodás – mindannyiunk bőrén van élesztőgomba, amely a zsírmirigyekben él. Ha nem mos gyakran hajat, az élesztő elszaporodik és irritálja a fejbőrt, amitől az lehámlik.

Ekcéma fellángolása - az ekcéma száraz, viszkető, vörös foltjai nagyobb valószínűséggel fellángolnak, ha a bőr nem tiszta. Az ekcémás betegek számára fontos a napi zuhanyozás, hogy megszabaduljanak az allergénektől és a baktériumoktól.

Zuhanyozási tippek az egészséges bőrért

A zuhanyozás módja ugyanolyan fontos, mint az, hogy milyen gyakran zuhanyozik. A következő tippeket érdemes betartani a bőr egészséges megőrzéséhez:

Csökkentse a hőt - a nagyon forró víz jó érzés egy hideg napon, de kiszáradhatja a bőrt. A víznek melegnek kell lennie, de nem túl forrónak.

Kerülje el az illatokat - az illatanyagok kivonják a nedvességet a bőrből, ezért kerülje a jó illatú szappanokat, tusfürdőket és testápolókat.

Koncentráljon a kritikus testrészekre - általában csak az arc, a hónalj és a lágyék területét kell szappannal lemosni.

Hidratáljon - zuhanyozás vagy fürdés után használjon illatmentes hidratálókrémet, hogy felfogja a nedvességet a bőrben, és fenntartsa a bőr egészséges védelmi rendszerét.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.