Ha a tél megmutatja, hogy mire képes, akkor az ember annak megfelelően próbál védekezni. A fűtött otthonunkból nemcsak elviselhető, de kényelmes az életünk.

A kinti és benti hőmérsékletkülönbség nemcsak nekünk nem esik jól, hanem a bőrünknek sem. Ha nincs a megfelelő bőrvédelem és ápolás, akkor kipirosodott, viszkető, száraz lesz az arcunk és más testrészünk bőrfelülete. Azért történik mindez, mert a bőr felső rétege kiszárad, repedezni fog, nem tudja ellátni a megfelelő védelmet és akár a viszkető, fájdalmas ekcéma is megjelenhet.

Mit tehetünk ez ellen?

  • Télen természetes vágyunk a meleg, ezért nemcsak az otthonunkat melegítjük fel, de hajlamosabbak vagyunk meleg vízzel fürödni. A meleg víz akármilyen jól is esik, szárítja a bőrt. Ezt fokozni is tudjuk, ha a forró víz mellé még szappant is használunk. Az érzékeny, száraz bőrűek esetében a kellemes langyos víz a legideálisabb és hidratáló, szappanmentes tusfürdő ajánlott.
  • Talán az arckrém naponta használt szépészeti termék, azonban télen érdemes sűrű, zsíros arckrémre váltani a téli időszakban. Az arckrémet nedves bőrre vigyük fel, hogy hatékonyabban be tudja szívni a bőr és eljusson az alsóbb rétegekbe is a hatóanyag. Minél érzékenyebb a bőr, annál inkább illatmentes krémekben gondolkozzunk és ez nemcsak az arckrémre, de a testápolóra is. A testápolók esetében is igaz, hogy nedves bőrre vigyük fel a krémet, így célszerű egyből zuhanyzás után leápolni a testünket.
  • Panaszkodhatunk arra, hogy alig süt télen a nap, valójában mégis védekezni szükséges a káros UV-sugárzás ellen. Ezt úgy is megtehetjük, hogy olyan arckrémet vásárlunk, amely ettől is megvéd, de ha a szabadban sportolunk, sokat tartózkodunk és süt a nap, akkor akár a magas faktorszámú fényvédő naptej is szükséges lehet.
  • A hideget könnyebb elviselni, ha szélcsend van. A természet azonban sokszor egyszerre adja áldásait. A hideg és szeles időben még inkább védeni szükséges arcunk bőrét nemcsak krémmel, hanem sállal is, de a kesztyű is kerüljön el. Ráadásul ebben az időszakban extra megterhelést jelent a bőrünknek a rengeteg fertőtlenítés, kézmosás, így a kézkrém használata is ajánlott.
  • Az érzékeny ajkakról se feledkezzünk meg. A zsírosabb ajakápolók most a táskánk alapdarabja lehet.

Kép forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.