Az elfogyasztott étel típusának és mennyiségének megváltoztatása segíthet a cukorbetegséggel élő embereknek a testsúlyuk csökkentésében, a vércukorszint javításában és a vér koleszterin- és vérnyomás-szintjének csökkentésében.

A napi vércukorszint kezelése bonyolult lehet. A mindennapi rutin magába foglalhat gyógyszereket és/vagy inzulint, vércukorszint-ellenőrzést, gondosan tervezett ételeket és közti étkezéseket, valamint testmozgást. Ezeken a tevékenységeken való tervezés és végrehajtás időigényes lehet.

Rutin kialakítása

A cukorbetegség sikeres kezelése nem szabad, hogy elvegye az élet élvezetét. Kezdetben nehéz lehet olyan rutint kialakítani, amely magában foglalja a cukorbetegség minden aspektumát, bár sokan tapasztalják, hogy idővel minden rutinná válik. Írott ütemtervek segíthetnek néhány betegnek abban, hogy megjegyezzék a részleteket, amíg azokat meg nem tanulják. Néhány ember úgy találhatja, hogy túl sok változtatást egyszerre bevezetni túl nehéz, és inkább fokozatosan beépíti a cukorbetegség gondozásának különböző aspektusait az életébe. A mindennapi rutinon kívül fontos azonban azoknak a helyzeteknek is gondoskodni, amelyek bonyolíthatják a vércukorszint ellenőrzését, mint például a betegség vagy a vakáció. Időről időre felül kell vizsgálni a kezelési tervet, hogy megfelelő és elfogadhatón legyen, és hogy illeszkedjen a mindennapi életbe.

Gyógyszerek

A cukorbetegségben szenvedő embereknek több gyógyszert is szedhetnek a nap folyamán. Gyógyszereket használhatnak a magas vérnyomás és koleszterinszint csökkentésére, valamint aszpirint is alkalmazhatnak a szövődmények kezelésére és megelőzésére. Minden gyógyszer a leghatékonyabb, ha pontosan az előírtak szerint szedik. Ha a gyógyszerlista túl bonyolult, egy adagoló használata vagy a családtagok vagy barátok bevonása segíthet a megfelelő gyógyszerszedésben.

Vércukorszint

A vércukorszint ellenőrzése az egyik legfontosabb eszköz a cukorbetegség kezelésében. A vércukormérés otthon is elvégezhető. Azok, akik inzulint használnak, többször mérhetik a vércukorszintjüket, például reggel éhgyomorra, étkezések előtt és után.

A vércukorszint segíthet azonosítani a cukorbetegséggel kapcsolatos nehézségeket. A vércukorszint-ellenőrzésen kívül a HgbA1c tesztet is alkalmazhatják, hogy egy 2-3 hónapos időtartamot lássunk a vércukorszintekről. Az otthoni mérések fontosak, de a HgbA1c teszt is fontos, és a kettő együtt a leghatékonyabb. Fontos megjegyezni, hogy az egyes embereknek különböző célszintjeik vannak a vércukorszint számára, és az értékeket az egyén egészségi állapotának és céljainak megfelelően kell értelmezni.

A támogató közeg szerepe

Sok embernek előnyös lehet, ha a cukorbetegség kezelésébe bevonnak másokat, például családtagokat, barátokat, társakat vagy támogató csoportot. Egy támogató közeg előnyei közé tartozhatnak az információcsere, az együttérzés és az ösztönzés. Azoknak, akik szükségét érzik, a támogatásnak segíthetnek a szakemberek, például az egészségügyi szolgáltatók és az egészségügyi tanácsadók.

A cukorbetegségben szenvedő emberek családjának is kihívásokkal kell szembenéznie. Az életmódbeli változások, a gyógyszerek rendszere és az orvosi vizsgálatok mind-mind befolyásolhatják a család dinamikáját. Az együttműködés, a megértés és a támogatás mindenki számára segíthet megküzdeni a cukorbetegség kihívásaival. Azok, akik egy cukorbeteg személlyel élnek, talán támogatást keresnek annak érdekében, hogy a legjobb lehetőségeiket kihasználják, beleértve az oktatást, a támogatást, az erőforrásokat és az időt.

 

A borítókép forrása: Pexels

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.