A „cukor táplálja a rákot” kifejezést hallva talán elgondolkodhatott azon, hogy abbahagyja a cukorfogyasztást a daganat kialakulásának megelőzése érdekében.

A kutatások alátámasztják azt az elképzelést, hogy a rosszindulatú daganatos sejtek több cukrot fogyasztanak, mint a normál sejtek. Nincs azonban meggyőző bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a cukor fogyasztása a rosszindulatú daganat növekedését vagy gyorsabb terjedését eredményezné, vagy a cukorfogyasztás elhagyása megakadályozza azt.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a magas cukortartalmú étrend egészséges. A cukorból származó túl sok kalória fogyasztása összefüggésbe hozható a súlygyarapodással, az elhízással és a cukorbetegséggel, amelyek mind-mind a daganatos megbetegedés kialakulásának kockázati tényezői.

cukorfogyasztás daganat
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Testünkben minden sejtnek, beleértve a rosszindulatú daganatos sejteket is, cukorra (glükózra) van szüksége az energiához. Szervezetünknek számos tartalék „stratégiája” van a vércukorszint normál szinten tartása érdekében. A szervezet szénhidrát fogyasztása nélkül is termel cukrot más forrásokból, például fehérjéből és zsírból.

A daganatos megbetegedések kezelése és a gyógyulás során a beteg szervezetének energiára van szüksége. Ha korlátozza az étrendjét azzal a feltételezéssel, hogy segít, akkor valójában megfosztja magát azoktól az energiaforrásoktól, amelyekre szüksége van a rák elleni küzdelemhez.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.