Minden daganatos betegnél eltérő intenzitással és gyakorisággal jelentkezik a fájdalom, melynek enyhítése a komplex terápia alapvető eleme.

A különböző daganatoktípusok okozta fájdalom számos formát ölthet. Az állandó vagy időszakosan jelentkező tompa, fájó, éles, égő fájdalom mértéke szakaszos, enyhe, mérsékelt vagy súlyos lehet. Az, hogy a beteg milyen fájdalmat érez, számos tényezőtől függ, beleértve a rák típusát, az előrehaladottságát, a helyét és a beteg fájdalomtoleranciájának szintjét.

Mi okozza a rákos fájdalmat?

A fájdalmat a rák okozza, ha a daganat a közeli szövetbe nő vagy elpusztítja. A daganat növekedésével nyomhatja az idegeket, a csontokat vagy a szerveket. A daganat olyan vegyi anyagokat is felszabadíthat, amelyek fájdalmat okozhatnak. Emellett a különböző terápiatípusok (műtét, sugárkezelés, kemoterápiát) is okozhatnak fájdalmat.

A legtöbb daganatos fájdalom kezelhető, és a fájdalom enyhítése a kezelés alapvető és elengedhetetlen része.

Hogyan kezelhető a daganat okozta fájdalom?

A rákos fájdalom kezelésére számos lehetőség van. A terápia attól függ, hogy mi okozza a fájdalmat és milyen az érzett fájdalom intenzitása. Szüksége lehet a fájdalomkezelések kombinációjára is.

Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók. Enyhe és mérsékelt fájdalom esetén a vény nélküli fájdalomcsillapítók segíthetnek.

Opioidok. Az opioidok vényköteles gyógyszerek, amelyeket mérsékelt vagy súlyos fájdalom kezelésére használnak. Az opioidok közé tartozik a morfin és az oxikodon. Néhány opioid rövid hatású gyógyszer, így a fájdalomcsillapítás gyorsan kialakul, de előfordulhat, hogy gyakrabban kell szedni őket. Más opioidok hosszú hatású gyógyszerek, ezért a fájdalomcsillapítás hosszabb ideig tart, így a gyógyszert nem kell olyan gyakran szedni. Néha rövid és hosszú hatású opioidokat együtt alkalmaznak.

daganatos betegségek fájdalomcsillapítása
Forrás: pixabay.com

Egyéb vényköteles gyógyszerek. Más típusú gyógyszerek is segíthetnek a fájdalom enyhítésében, beleértve az antidepresszánsokat, a görcsoldó gyógyszereket és a szteroidokat.

Fájdalomjelek blokkolása. Ebben az eljárásban zsibbasztó gyógyszert injektálnak az ideg köré vagy az idegbe, hogy megakadályozzák a fájdalomjelek agyba juttatását.

Integratív terápiák. Vannak, akik akupunktúrával, masszázzsal, fizikoterápiával, relaxációs gyakorlatokkal, meditációval és hipnózissal csillapítják az enyhébb fájdalmat.

Minden fájdalomcsillapító gyógyszernek van mellékhatása, így a kezelőorvossal együtt szükséges meghatározni az egyénileg legmegfelelőbb fájdalomcsillapító kezeléseket.

Forrás: https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/cancer-pain-relief-is-possible/
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.