Kutatások kimutatták, hogy az, amit eszünk, nagy szerepet játszhat a vastagbélrák kialakulásának kockázatában. De vajon melyik a legjobb étrend?
Számos tanulmányban összekapcsolják a vörös húst, különösen a feldolgozott húst a vastagbélrák fokozott kockázatával. Ez különösen igaz azokra a feldolgozott hústermékekre (például szalonna, sonka, kolbász és virsli), amelyeket füstöléssel, pácolással, sózással vagy kémiai tartósítószerek hozzáadásával tartósítanak.
Peszkateriánus étrend
Egy nemrégiben közzétett tanulmány eredményei szerint a többnyire gyümölcsökből, zöldségekből és mérsékelt mennyiségű halakból álló étrend a legtöbb védelmet nyújtja a vastagbélrák kialakulása ellen. A tanulmány megállapította, hogy a peszkateriánus étrend 45 százalékkal csökkenti a vastagbélrák kockázatát azokhoz az emberekhez képest, akiknek étrendje húsokat tartalmaz.
Egy másik vizsgálat kutatói közel 78 000 ember étrendjét elemezték, majd a diétákat a daganatos megbetegedések arányához hasonlították, hogy megbecsüljék, hány embernél alakulhat ki vastagbélrák. Azt találták, hogy a vegán étrend (csak gyümölcsöket és zöldségeket tartalmaz) 16 százalékkal alacsonyabb kockázatot jelent minden vastagbélrákra, mint a nem növényi alapú étrendek. Azt is megállapították, hogy a vegetáriánusoknak 22 százalékkal alacsonyabb a vastagbélrák kockázata, mint a húsevőknek. A kutatók azonban úgy találták, hogy a peszkateriánus étrend nyújtja a legtöbb védelmet a vastagbélrák ellen.
A rostok jelentősége
Ugyanakkor a nagy mennyiségű rostot tartalmazó élelmiszerek csökkentik a vastagbélrák kockázatát. A kutatók úgy vélik, ennek oka az lehet, hogy a rostok „tömeget növelnek” az emésztőrendszerben, így lerövidítve azt az időt, amely alatt a bomlástermékek áthaladnak a vastagbélben. Mivel ezek gyakran rákkeltő anyagokat tartalmaznak, a nagy mennyiségű rost csökkenti annak lehetőségét, hogy a bomlástermékek hatással legyenek a bélsejtekre. Minden rostforrás előnyös, bár a gyümölcsökben és a zöldségekben található rost a legjobb.