A vastagbélrák a daganatos betegségekkel kapcsolatos halálozások egyik fő oka, azonban jól kezelhető, ha időben kiszűrik.

1. Rendszeres szűrővizsgálatok

Minden vastag- és végbélrák egy úgynevezett rákmegelőző polipból vagy más elváltozásból származik, és átlagosan 10 év kell ahhoz, hogy egy jóindulatú polip daganattá váljon. A kolonoszkópia lehetővé teszi az orvosok számára, hogy megtalálják és eltávolítsák a vastagbélpolipokat, mielőtt azok problémát jelentenek. A körülbelül 30 percig tartó kolonoszkópia tehát életeket ment. 50 éves kor felett mindenkinek javasolt a rendszeres, évenkénti vizsgálat, mert ettől az életkortól kezdve kezd növekedni a vastagbélrák kockázata.

vastagbélrák koonoszkópia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

2. Egészséges táplálkozás

Együnk minél több gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű kenyeret és gabonaféléket, diót és babot. Ezek bizonyos daganatos megbetegedések alacsonyabb kockázatához kapcsolódnak, és segíthetnek az egészséges bélműködésben. Lehetőség szerint korlátozzuk a vastagbélrák kockázatát növelő vörös húsok és magas zsírtartalmú vagy feldolgozott élelmiszerek fogyasztását.

3. Normál testsúly

Rendszeresen ellenőrizzük testsúlyunkat és testtömeg-indexünket (BMI). A vastagbélrák kockázata emelkedik, ha túlsúlyosak vagy elhízottak vagyunk.

4. Rendszeres testmozgás

Végezzünk hetente öt alkalommal legalább 30 perc közepes intenzitású gyakorlatokat (például gyors séta, kertészkedés). Ez hozzájárul az egészséges testsúly megőrzéséhez és a stresszmentességhez, ami csökkentheti a rák kockázatát.

5. Az alkoholfogyasztás korlátozása

Az alkohol irritálja a szájüreg, a gége, a nyelőcső, a gyomor és a belek falát, ami gyulladások, vérzéseket okozó felmaródások és rosszindulatú daganatok kialakulásához is vezethet. Emiatt ajánlott a rendszeres, nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztásának kerülése.

6. A dohányzásról való leszokás

Sok más egészségi kockázat mellett a dohányzás növeli a vastagbélrák kockázatát, ezért javasolt a mielőbbi leszokás. Amennyiben ez nem sikerül, a nikotint tartalmazó, de kevésbé ártalmas melegített dohánytermékek használatára való átállás is csökkentheti a betegség kockázatát.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.