Az emlődaganat diagnózisa mindig ijesztő és félelmet keltő. Nemcsak a betegség kimenetele és kezelése, hanem a nőiesség sérülésének a lehetősége is aggodalmat vált ki. A teljes vagy részleges emlőeltávolítást követő mellrekonstrukció azonban lehetővé teszi, hogy a gyógyulás után olyan melle legyen, amelytől a lehető legjobban néz ki és érzi magát.

Íme, öt kulcsfontosságú információ, amelyet minden nőnek tudnia kell az emlőrekonstrukciós műtétekről:

Számos mellrekonstrukciós műtéti eljárás van

Az emlőrák eltávolításához szükséges műtét típusa meghatározó tényező a mellrekonstrukciós technika kiválasztásánál. A legfontosabb, hogy ennek meghatározása az egyedi kezelési terv és az egyedi igény alapján történjen.

A mellrekonstrukció bármikor elvégezhető

Soha nem késő megfontolni a mell rekonstrukcióját. Az azonnali mellrekonstrukció választása jobb esztétikai eredményeket kínál (megmenthető a természetes mellbőr és a mellbimbó), de a későbbiekben is lehetőség van például implantátum behelyezésére.

mellrak_mutet_rekonstrukcio_plasztika
Forrás: unsplash.com

Az emlőrekonstrukció után is lehetőség van a sugárterápiára

A sugárzás a műtét utáni emlőrák-kezelési terv részét képezheti, a sugárzás azonban károsíthatja az implantátumot vagy a rekonstrukció során felhasznált saját szövetet. Azoknak a nőknél, akiknek posztoperatív sugárzásra lehet szükségük, a sebészek meghagyják a bőrt és néha a mellbimbót a masztektómia során. Ahelyett, hogy azonnal befejeznék a rekonstrukciós műtétet, egy ideiglenes implantátumot, szövettágító expandert használnak a mellforma megtartásához. A sugárterápia után pedig egy újabb műtéttel befejezhető az rekonstrukció.

A mellrekonstrukciós technikák folyamatosan fejlődnek

Annak érdekében, hogy minden emlőrákban szenvedő nő úgy gyógyuljon meg, hogy a nőiessége ne sérüljön, és minél hamarabb visszatérhessen a normális életéhez, a sebészek folyamatosan fejlesztik a mellrekonstrukciós műtéti technikákat. Például a mellizom pótlása vagy az izmok kiemelését megkönnyítő mikrosebészeti eljárások.

A műtétet emlőrekonstrukcióban jártas sebész végezze

A szakorvosok közötti kommunikáció lehetővé teszi, hogy ne csak az emlő részleges vagy teljes eltávolítását tervezzék meg, hanem ezzel egyidejűleg az ideális mellrekonstrukciót is. Ezért szükséges, hogy az emlőrekonstrukciós sebész is a gyógyító szakembercsapat részét képezze a diagnózis felállításától kezdődően, és ne csak a műtét előtt konzultáljanak vele.

Forrás: https://www.houstonmethodist.org/cancer/breast-cancer/treatment-procedures/breast-reconstruction/
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.