A vastagbélrák a harmadik leggyakrabban diagnosztizált ráktípus, mely jelentős fizikai, anyagi és érzelmi terhet ró az érintettekre.

A vastagbélrák a harmadik leggyakrabban diagnosztizált daganattípus az egész világon. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becsült adatai szerint 2030-ra a 75 millió emberből körülbelül 27 milliót fog érinteni a vastagbélrák, 17 millió haláleset okozva. A kemo- és sugárterápiák jelenlegi hiányosságainak, valamint a vastagbélrák megfelelő kezelési stratégiáinak hiányának eredményeképpen a kutatók alternatív megelőzési és kezelési módokat keresnek.

A probiotikumok már régóta a figyelem középpontjába kerültek számos, az egészségre gyakorolt előnyös hatásuk miatt – a vastagbélrák esetében is. Az utóbbi évtizedekben a probiotikumok használata a vastagbélrák kezelésére egyre népszerűbb, mivel számos klinikai vizsgálatban kedvező eredményeket mutattak.

vastagbélrák probiotikum
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A probiotikumok különböző stratégiákat alkalmaznak, mint például a bél természetes mikroflórájának kiegyensúlyozása, a rákellenes vegyületek kiválasztása és a rákkeltő vegyületek lebontása, amelyek mind-mind hasznosak a vastagbélrák megelőzésében és kezelésében. A probiotikumok daganatos sejtet „pusztító” képessége potenciális terápiás jelöltté teszi őket a rákos megbetegedések ellen. Ezenkívül a probiotikumok immunrendszert javító tulajdonságai - vagyis az immunrendszer aktiválása a rákos sejtek ellen - is felkeltették a kutatók érdeklődését, hogy a vastagbélrák terápiás stratégiái közé vegyék.

Forrás: https://www.mdpi.com/2072-6694/13/13/3178
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.