A leukémia a vér és a csontvelő daganatos betegsége, melynek során a kóros sejtek gyors, nem kontrollált növekedése a csontvelőben megy végbe.

Ezek a mutálódott sejtek, amelyek nem tudnak fejlődni és normálisan működni, a véráramba jutnak. A mutáció, vagyis a DNS károsodásának oka még nem minden esetben ismert, a kutatók felfedeztek bizonyos kockázati tényezőket (például korábbi sugár- vagy kemoterápia, dohányzás, ipari vegyszerekkel végzett munka, genetikai rendellenesség), amelyek növelhetik a leukémia kialakulásának kockázatát.

A leukémia sokféle lehet. Néhány típusa gyakoribb a gyermekeknél, míg mások inkább a felnőtteket érintik. A kezelés elsősorban a leukémia típusától függ.

Leukémia idősebb felnőtteknél

leukémia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A leukémiát gyakran gyermekbetegségnek tekintik. Annak ellenére, hogy ez az egyik leggyakoribb gyermekkori daganatos megbetegedés, a leukémia sokkal több felnőttet érint, leggyakrabban a 65 és 74 év közötti embereknél diagnosztizálják. Minden korosztályú betegnél lehetőség van a gyógykezelésre, beleértve a kemoterápiát és a vérátömlesztést.

Az intenzív kemoterápián áteső 60 év körüli embernek 55-60 százalék az esélyük arra, hogy remisszióba kerülnek. Ez azt jelenti, hogy a rák minden jele és tünete eltűnik, bár a rák még mindig a testben lehet.

A kezelés szövődményekkel járhat, beleértve a fertőzéseket és a halálozást, bár ezek kockázata a terápia nélkül is fennáll. Ha például egy 70 év körüli beteg elutasítja a kezelést, a várható élettartam három-négy hónap a fertőzések és egyéb szövődmények kockázatával. A kezelés azonban várhatóan meghosszabbítja az élettartamot.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.