Ha rákkezelés alatt áll, az egyik fontos feladat a kiszáradás megelőzése, különösen a forró, nyári időszakban.

A kiszáradás a testfolyadékok túlzott vesztesége, és akkor fordul elő, amikor a szervezet folyadékmennyisége meghaladja a folyadékbevitelt.

Ha rákkezelés alatt áll, a mellékhatások (például a hányás vagy a hasmenés) kiszáradáshoz vezethetnek. A fertőzések, a magas láz, a vérzés vagy a nem elegendő folyadékfogyasztás szintén kiszáradást okozhat.

A kiszáradás súlyos állapot, és kezeletlenül életveszélyes lehet. A kiszáradás veszélye a legnagyobb, ha egyedül él, mert előfordulhat, hogy nem ismeri fel annak jeleit.

Gyorsteszt a kiszáradás felismerésére

A kiszáradás tünetei:

  • Száraz száj.
  • Laza és ráncos bőr.
  • Kevés vagy egyáltalán nincs vizeletürítés.
  • Sötét vizelet.
  • Fejfájás.
  • Szédülés.
rákterápia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A folyadékbevitel és a folyadékürítés mérése

Nem könnyű megmondani, hogy mennyi folyadékot veszít, hacsak nem méri. Ezek az információk nagyon hasznosak lesznek, ha a kiszáradás tüneteiről beszél az orvossal. Fontos megmérni azt is, hogy mennyi folyadékot fogyaszt. Használjon vizes palackot vagy csészét, amely meghatározott mennyiségű folyadékot tartalmaz, és kövesse nyomon, hányszor tölti újra.

Ha nem tudja lenyelni a folyadékot, próbáljon jeget szopogatni

A kis jégdarabok szopogatása javíthatja a folyadékbevitelt. Hátránya, hogy a hatás eléréséhez sok jég kell. Azt is tapasztalhatja, hogy a gyakoribb kortyolás könnyebb lehet, mint egyszerre nagy mennyiségű ital fogyasztani. Kerülje az alkoholt és a koffeint, mert ezek fokozhatják a kiszáradás hatásait.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.