A herefájdalom lehet tompa vagy éles, de mindenképp érdemes utánajárni, mert súlyos betegséget is jelezhet.

A visszatérő herefájdalommal mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A pontos diagnózis érdekében ilyenkor manuális vizsgálatot végeznek, de szükség lehet ultrahang-, valamint vér- és vizeletvizsgálatra is. CT-, esetleg MR-vizsgálatot is végezhetnek, ha felmerül a gyanú, hogy a herefájdalmat vesekő vagy a has és a kismedence más betegségei okozzák. Melyek lehetnek a herefájdalom leggakoribb okai?

Trauma

A heréket ért sérülés fájdalmat, véraláfutást és duzzanatot okozhat. A heresérülések nagy része sportsérülésből vagy közvetlen ütésből származó tompa trauma. Súlyos esetben a here akár meg is repedhet vagy hematokele alakulhat ki, amikor a here körül összegyülemlett vér a herét nyomja, befolyásolva a véráramlást.

Heretorzió

Súlyos állapot, mely akkor fordul elő, ha a here az ondózsinór körül spontán vagy ritkán közvetlen trauma hatására megcsavarodik, ezáltal az ondózsinórban futó erek elzáródhatnak, ami a here elhalását okozhatja. Az ondózsinór fejlődési zavara hajlamosító tényező lehet. Főleg az újszülötteket és a 12-18 éves fiatalokat érinti. Tüneteia hirtelen, súlyos, féloldali herefájdalom. Az érintett oldalon a here feljebb kerül, emellett a herezacskó duzzadása, érzékennyé válása, vörössé vagy sötétebbre színeződése és hányás jelentkezhet. Általában műtéti úton korrigálják. Ha a csavarodást nem sikerül időben megszüntetni és a here elhal, azt az urológus eltávolítja. 

Epididymitis

A mellékherék gyulladásának tünete a fokozatosan növekvő fájdalom, a tapintásra forró herezacskó és a duzzanat. Okozhatják szexuális úton terjedő fertőzések (például chlamydia, gonorrhoea) és húgyúti fertőzések. Általában antibiotikummal kezelik.

here
Forrás: pixabay.com

Orchitis

A herék gyulladása, melyet kezeletlen epididymitis vagy mumpsz is okozhat. Tünete a súlyos fájdalom és duzzanat mellett a fáradtság, láz, hányinger és hányás. Azonnali orvosi kezelést igényel.

Lágyéksérv

Sérvről akkor beszélünk, ha a hasfal gyenge izmain a zsigeri szervek vagy szövetek kitüremkednek. A lágyéksérv olyan sérv, amely behatolhat a herezacskóba, ezzel a herék fájdalmát és duzzadását okozva. Általában műtéti korrekció szükséges.

Vesekő

A húgyvezetékbe jutott vesekő a herékbe sugárzó fájdalmat okozhat. Tünete még a gyakori, égető és/vagy véres vizelet, gyakori vizelés, a makk fájdalma, éles, ágyékba sugárzó görcsös fájdalom és hányás. Ha a vesekő nem távozik magától, műtétre van szükség.

Heredaganat

A here fájdalma és duzzanata mellett tompa ágyéki fájdalommal és a herében tapintható csomóval jár. A tünetek hasonlítanak a lágyéksérv és epidiymitis tüneteihez, ezért a pontos diagnózishoz orvosi vizsgálat szükséges.

Herevisszér-tágulat (varikokele)

Herevisszér-tágulat esetén a herezacskó vénái kitágultak, kanyargósak. Az állapot sokszor tünetmentes, más esetben testmozgásra herefájdalom jelentkezik. Csökkentheti a termékenységet is. Általában műtéttel kezelik.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.