A férfiak termékenységével kapcsolatos, főleg a szexuális problémákhoz kapcsolódó mítoszok helyett érdemesebb a szexuális egészség javítására összpontosítani.

Íme néhány általános mítosz és tény a férfiak termékenységével kapcsolatban:

1. A forró fürdők befolyásolják a férfiak termékenységét

Tény: Ennek a mítosznak van némi alapja, mivel a szaunák és pezsgőfürdők magas hőmérséklete megváltoztathatja a herék normális állapotát. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a magas hőmérséklet a spermiumok mennyiségét is csökkenti, elpusztítva azokat, így károsítva a férfiak reproduktív egészségét.

2. A szex növelheti a daganatos betegségek kockázatát

Tény: Az „egészséges” szex kulcsfontosságú a rákos betegségek (például prosztatarák) kockázatának csökkentésében és a termékenység javításában. Korábbi tanulmányok szerint a hetente legalább öt alkalommal történő ejakuláció segíti a nemi hormonok szabályozását, égeti a kalóriákat, valamint a szívbetegségek kockázatát is csökkenti.

3. A kerékpározás ártalmas a termékenységre

Tény: A kerékpározás nem befolyásolja a termékenységet, ellenben a heti négy-hat órás kerékpározás csökkentheti a meddőség kockázatát a férfiaknál, valamint növeli a spermiumok számát is.

4. A spermiumok a magömlés után csak rövid ideig maradhatnak életben

Tény: A spermiumok akár öt napig is élhetnek a méhben az ejakuláció után (függetlenül a szex után fürdéstől). Ennek ismerete segíthet megelőzni a nem kívánt terhességeket.

5. Bizonyos hiedelmek befolyásolják a férfiak termékenységét

Tény: Ugyan számos etnikai csoport különböző meggyőződéssel rendelkezik a szexuális kérdésekről (például egyesek úgy vélik, hogy a természetfeletti események növelhetik a herék hőmérsékletét), de ezek nem befolyásolják a termékenységet.

férfi termékenység
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

6. A stressz hatással van a termékenységre

Tény: A fokozott stressz a tesztoszteron hormonok jelentős csökkenését is okozza, ami befolyásolja a sperma minőségét és termelését.

7. A gyógyszerek nincsenek hatással a férfiak reproduktív egészségére

Tény: Vannak olyan gyógyszerek (például szteroidok), amelyek befolyásolják a reproduktív egészséget. Emellett különböző életmódbeli tényezők (például alkoholfogyasztás, dohányzás) ronthatják a spermiumok minőségét.

8. Az emlőrák nem érinti a férfiakat

Tény: A mellrák a férfiaknál is kialakulhat, mivel van emlőszövetük. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy minden 100 diagnosztizált emlődaganatos betegből körülbelül egy férfi. A férfiak mellrákja általában genetikai mutációk, időskor, sugárterápiás kezelés, májbetegségek és elhízás következménye.

9. A merevedési zavar csak az idősebb férfiakat érinti

Tény: A merevedési zavar minden korosztályt érinthet. Bár az idősebb férfiaknál gyakoribb, nem helyénvaló azt állítani, hogy az időskor ezen probléma fő oka. Erekciós zavar a mozgásszegény életmód, a stressz, a túlzott kábítószerhasználat, a prosztata betegségei és a rossz általános egészségi állapot, krónikus betegségek miatt fordulhat elő.

10. A spermiumok termelését és minőségét nem befolyásolja az életkor

Tény: Bár a spermatogenezis az életkor előrehaladtával folytatódik, a sperma minősége az életkor előrehaladtával megváltozik. Különböző kutatások azt mutatják, hogy az idősebb férfiak spermiumai a gyermekeiknél genetikai mutációk kialakulásához vezethetnek.

Forrás: https://www.healthwebmagazine.com/mens-health/myths-and-facts-male-reproductive-health/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.