A herék magas hőmérsékletének rendszeres expozíciója csökkentheti a spermiumok számát, de vajon még miket érdemes kerülni a termékenység megőrzése érdekében?

Szűk alsónemű

Sok férfi aggódik amiatt, hogy a boxeralsó viselése csökkenti a spermiumok számát, hiszen a szorosabb alsónemű közelebb tartja a heréket a testhez, így azok melegebbek lesznek, ami pedig meddőséget okozhat. A klinikai tanulmányok eredményei azonban azt mutatják, hogy ez valószínűleg nem számít. A férfiak olyan alsóneműt viselhetnek, ami kényelmes a számukra.

Laptop

A tervezők a laptopokat elég kényelmessé tették ahhoz, hogy közvetlenül az ölbe helyezhetők legyenek. Hőt termelnek, így idővel megemelhetik a herék hőmérsékletét. Az urológusok ezért azt javasolják a férfiaknak, hogy a laptopot inkább az íróasztalon használják.

Szaunák és pezsgőfürdők

Még a forró szaunában is lehet, hogy a herék – anatómiai szerkezetük miatt - kissé hűvösebbek maradhatnak. A pezsgőfürdők azonban problematikusak, mert a herék teljesen el vannak merülve a forró vízben, és nincs lehetőségük lehűlni. Ehelyett magasabb hőmérsékletűre melegednek, mint amennyit a szakorvosok biztonságosnak tartanak az egészséges termékenység érdekében.

Mobiltelefonok

A mobiltelefonok spermiumszámra gyakorolt ​​hatása erősen vitatott és jelenleg még nem tisztázott, noha számos vizsgálat készült a mobiltelefonok spermiumszámra gyakorolt hatásáról. Azokban a tanulmányokban, ahol a spermiumokat közvetlenül kitették a mobiltelefon sugárzásának, a spermiumok károsodását tapasztalták, de ezek az eredmények még mindig ellentmondásosak.  

Kábítószerek

Bizonyos legális és illegális gyógyszerek negatívan befolyásolhatják a férfi termékenységét, így az új gyógyszerek alkalmazása előtt – amennyiben aggódik a termékenységével kapcsolatban – érdemes megbeszélni ezt az orvosával.

férfi termékenység dohányzás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Dohánytermékek

A dohányosok spermavizsgálata során kimutathatók voltak a dohánytermékek nyomelemei. Ezek a vegyi anyagok csökkentik a spermiumok számát, valamint a spermiumok spontán és aktív mozgásának képességét. Emellett a tanulmányok eredményeiből úgy tűnik, hogy a dohány töredezetté teszi a spermiumokban lévő DNS-t, ami a genetikai anyag károsodásához vezet.

Marihuána

A marihuánával kapcsolatos kutatások nagy része azt mutatja, hogy rendszeres használata jelentősen megváltoztathatja a termékenységet. Hatással van a spermium mozgására és csökkenti a tesztoszteron szintjét is.

Anabolikus szteroidok

Vannak olyan férfiak, akik úgy gondolják, hogy ha anabolikus szteroidokat használnak, akkor a szintetikus hormon növeli a tesztoszteron szintjét és javítja a termékenységet. Valójában azonban éppen az ellenkezőjét teszi, mivel a herék úgy érzékelik, hogy a szervezetben elég tesztoszteron van, ezért teljesen leállíthatják a termelését.

Forrás: https://health.clevelandclinic.org/lowering-your-sperm-count-male-infertility/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.