A hideg időjárás megnöveli a felső légúti fertőzések gyakoriságát, de vajon minden esetben szükség van-e antibiotikumokra?

A felső légúti fertőzések tünetei (köhögés, tüsszögés, orrfolyás, fejfájás) kellemetlenek, így nem csoda, hogy a betegek tabletta formájában keresnek gyors enyhülést. De amikor az antibiotikumokról van szó, a túlzott használatuk komoly problémákat okozhat. Íme, néhány tény, amelyeket figyelembe kell vennie:

1. Az antibiotikumok nem minden esetben szükségesek

Az antibiotikumok hatékonyak a baktériumok által okozott fertőzésekkel szemben, de nem működnek a vírusok által okozott infekciók (például nátha, influenza, COVID-19) esetében. Egy közelmúltban végzett felmérés eredménye szerint minden harmadik megkérdezett tévesen azt hitte, hogy az antibiotikumok hatékonyak a megfázás ellen. Amikor felkeresi orvosát, az első lépés annak meghatározása, hogy bakteriális vagy vírusos fertőzésről van-e szó. Például az olyan tünetek, mint a folyamatosan magas láz, az orrfolyás és az arcfájdalom bakteriális fertőzésre utalhatnak. De nem minden fertőzés bakteriális. A fejfájás és az alacsony láz például egy vírus okozta fertőzés tünetei lehetnek.

2. A felesleges antibiotikumok több kárt okozhatnak, mint használnak

A legnagyobb probléma az antibiotikumok túlzott használatával az, hogy a baktériumok alkalmazkodnak ezekhez a gyógyszerekhez. A baktériumok idővel ellenállóvá válnak az antibiotikumokkal szemben, ami megnehezíti a bakteriális fertőzések kezelését. Ritka esetekben ez halálos gyógyszerrezisztens bakteriális fertőzésekhez vezet.

antibiotikumok veszélyei
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Az antibiotikumok nem egyformák

A húgyúti fertőzésekre ható antibiotikumok nem ugyanazok, mint azok, amelyek a torokgyulladás ellen hatékonyak. Tehát ha nem megfelelő gyógyszert vesz be, az nem lesz hatásos. Ráadásul kellemetlen és nem kívánt mellékhatásai is lehetnek. Például, ha az antibiotikumokat hosszabb ideig szedi, fennáll a Clostridium difficile okozta fertőzés kockázata, amely egy súlyos és nehezen kezelhető, hasmenéssel járó infekció.

4. Nem szabad beszedni a „megmaradt” antibiotikumokat

Ha maradt néhány antibiotikum a legutóbbi betegeskedésből, ne kezdje el szedni őket. Egyrészt, amint fentebb említettük, a különböző antibiotikumok különböző típusú bakteriális fertőzéseket kezelnek. Másrészt, a nem megfelelő antibiotikum szedése azt jelenti, hogy kockáztatja a mellékhatásokat és a jövőbeni gyógyszerrezisztenciát.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.