A védőoltás fokozatos adagolása segíthet az első dózis során allergiás tüneteket mutató betegeknél a második vakcinadózis tolerálásában.

Az egyik rochester-i regionális egészségügyi intézmény (Rochester Regional Health) kutatói fokozatos oltóanyag dózisokat alkalmaztak a Moderna vakcina második dózisának sikeres, reakciómentes beadásához két olyan betegnél, akik esetében az első dózis után azonnali túlérzékenységi reakció lépett fel.

Az első beteg, egy 64 éves nő, akinek kórtörténetében kagylóallergia volt, a Moderna vakcina első adagjának beadását követő 10 percen belül bőrirritációt, csalánkiütést és gyors szívverést tapasztalt. A második betegnél, egy 39 éves, allergiás náthában szenvedő nőnél a Moderna vakcina első adagja után 15 percen belül csalánkiütés alakult ki a mellkasán és a nyakán, valamint az enyhe arcduzzanat miatt sürgősségi osztályon történő ellátást igényelt. A gyógykezelés után tünetei megszűntek, és stabil állapotban hazaengedték.

allergia védőoltás koronavírus
Forrás: pixabay.com

A vakcina második dózisa előtt mindkét betegnél allergiavizsgálatot végeztek, melynek során a Moderna vakcina pozitív eredményt mutatott. Mivel mindkét beteg az egészségügyben dolgozott, COVID-19-ben szenvedő betegeket láttak el, folytatni akarták az oltási sorozatot. A kutatók a súlyosabb oltási reakciók megelőzése érdekében fokozatos adagolással, 15 percenként adták be az oltóanyagot, miközben a betegek állapotát folyamatosan ellenőrizték. Mindkét beteg jól reagált a fokozatos adagolásra, és a következő 24 órában nem számoltak be semmilyen tünetről. Ezenkívül 3-4 héttel a második dózis beadása után mindkét páciensnél kialakult a COVID-19 elleni védettség, ami arra utal, hogy az oltás a fokozatos adagolás ellenére is hatékony.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/graded-dosing-protocol-may-help-patients-with-first-dose-reactions-tolerate-second-dose-of-vaccine/
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.