A Vivaldi-tanulmány megállapításai szerint a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 újrafertőzés kockázata az első fertőzés után több hónapig is jelentősen csökken.

A tanulmányhoz a kutatók a COVID-19 fertőzések arányát vizsgálták 2020. október és 2021. február között több mint 2000 bentlakásos szociális intézmény ellátottjai és személyzete között. Összehasonlították azokat, akiknek akár 10 hónappal korábban volt új koronavírus okozta fertőzésük olyanokkal, akik korábban nem voltak fertőzöttek.

covid újrafertőzés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az október és február között újrafertőzött személyzet és ellátottak száma nagyon csekély volt. Az antitest teszt eredményei alapján a korábban megfertőzött 634 ember közül csak 14 esetben fordult elő újrafertőzés. Megállapították tehát, hogy a korábbi fertőzésben szenvedő ellátottak 85 százalékkal kisebb valószínűséggel fertőződtek meg ebben a négy hónapos időszakban, mint azok az idősek, akik soha nem fertőződtek meg. A dolgozók esetében a korábban fertőzött személyek aránya 60 százalékkal volt kisebb, mint azoknál, akik korábban nem szenvedtek COVID-19-ben.

A kutatók szerint ez egyedülálló alkalom volt arra, hogy megvizsgálják a természetes fertőzés protektív (védő) hatását ebben a csoportban az oltás bevezetése előtt. Nagyon jó hír, hogy a kétszeres fertőzés kockázata nagyon alacsonynak tűnik az első fertőzés utáni 10 hónapban.

A kutatás következő lépése az immunitás időtartamának vizsgálata a természetes fertőzés és a védőoltás beadása után, valamint annak értékelése, hogy fennmarad-e ez a védőhatás a jelenlegi és a kialakuló vírusmutációkkal szemben.

Forrás: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666756820300659
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.