Az ebben az időszakban gyakrabban előforduló betegségek nem csak a tinédzsereket, hanem a közvetlen környezetükben élőket is érintik.

Megfázás

Az egyik leggyakrabban előforduló megbetegedés a világon, a felnőttek évente 2-5 alkalommal esnek át rajta, míg a fiatalabb korosztály akár tízszer is. Mivel a megfázást körülbelül kétszáz különböző vírus okozhatja, könnyű újrafertőződni.

Influenza

Bár sokan úgy vélik, az influenza nagyjából olyan, mint egy rosszabb megfázás, ebben tévednek. A fokozatosan jelentkező tünetek helyett egyesek úgy érzik, mintha hirtelen elütötte volna őket egy teherautó. Az egészséges kamaszok komplikációk nélkül meggyógyulnak, de vannak olyan esetek, amikor sajnos halállal végződik. 

köhögés
Forrás: unsplash.com

Torokgyulladás

A streptococcus baktérium által okozott torokgyulladás az iskoláskorú, 5 és 15 éves kor közötti gyerekek és fiatalok körében a legelterjedtebb. Tünetei között torokfájás, láz, fejfájás és a nyaki nyirokcsomók duzzanata is szerepelhet. Mivel baktérium okozza, antibiotikumokkal kezelik.

Mononukleózis

A mononukleózist más néven csókbetegségnek is hívják, vírusa pedig az Epstein-Barr, az egyik legrégebbi az emberiség történelmében. "Becenevére" azért szolgált rá, mert nyálon keresztül és atinik körében terjed a leggyakrabban. Csókolózás, közös pohárhasználat vagy akár vízipipázás eredménye lehet ez a fáradtsággal, lázzal, izomfájdalommal és megduzzant nyirokcsomókkal járó betegség, mely akár 4-6 hétig is lappanghat. Szerencse azonban, ha egyszer kigyógyultunk a betegségből, immunissá válunk a vírussal szemben.

Gyomor-bélhurut

A gastroenteritiszt gyomorinfluenzának is szokták nevezni és egy igencsak fertőző betegségről beszélhetünk. Hányás, hasmenés, hasi görcsök és a láz a legjellemzőbb tünete, mely néhány óráig, de akár napokig is tarthat. A betegség általában nem igényel gyógyszeres kezelést, magától elmúlik, de oda kell figyelni, hogy a beteg ne száradjon ki. A legjobban az alapos és rendszeres kézmosással előzhetjük meg.

Szexuális úton terjedő betegségek

Sajnos egyre növekvő arányban jelennek meg ezek a betegségek a tinik körében, mely a nem megfelelő felvilágosításnak és a gondatlanságnak tudható be. Tripper, chlamydia, szifilisz, HPV és HIV okozta fertőzés csak néhány ezek közül. Rendkívül fontos tehát az, ha úgy látjuk, a gyermekünk érdeklődik a szexualitás iránt, világosítsuk fel a veszélyeiről és a védekezés módjairól.


Forrás: https://www.verywellhealth.com/common-illnesses-in-teenagers-4159751
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.