Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az új koronavírus többféle mechanizmuson keresztül károsíthatja az agyat különböző idegrendszeri tüneteket okozva.

Egyre világosabb a szakemberek számára, hogy a COVID-19 hogyan károsítja az agyat, memóriavesztést, agyvérzést és egyéb problémákat okozva. Az új bizonyítékok azt sugallják, hogy az új koronavírus sokrétű mechanizmusok során okozhatja az idegrendszer károsodását: közvetlenül megtámadhat bizonyos agysejteket, csökkentheti az agyszövet véráramlását vagy kiválthatja az agysejteket károsító immunmolekulák termelését.

Mivel sok ember érintett - a neurológiai tünetek a COVID-19 miatt kórházba került emberek 80 százalékánál fordultak elő - a kutatók remélik, hogy a növekvő bizonyítékok utat mutatnak a hatékonyabb kezelések elősegítése érdekében.

covid agykárosodás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A járvány elején a kutatók azt feltételezték, hogy a vírus kárt okozhat, ha valamilyen módon belép az agyba, és megfertőzi az információk továbbításáért és feldolgozásáért felelős idegsejteket. A későbbi tanulmányok azonban azt mutatják, hogy az új koronavírus nehezen jut túl az agy védelmi rendszerén és nem feltétlenül károsítja jelentős mértékben az idegsejteket.

Az egyik módja annak, hogy a SARS-CoV-2 bejusson az agyba, ha áthalad a szaglónyálkahártyán, vagyis az agyat határoló orrüreg bélésén, megfertőzve az asztrocitákat, egy olyan sejttípust, amely számos funkcióval rendelkezik (például tápanyagokat szállítanak az idegsejtek számára, hogy azok megfelelően működjenek). Bizonyítékok is halmozódtak fel arra vonatkozóan, hogy a SARS-CoV-2 befolyásolhatja az agyat azáltal is, hogy csökkenti annak véráramlását, így rontja az idegsejtek működését. Egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan is, hogy egyes idegrendszeri tünetek és károsodások a szervezet saját immunrendszerének túlreagálásából erednek, miután találkozott az új koronavírussal, hozzájárulva a neurológiai rendellenességek kialakulásához, a memóriazavaroktól kezdve a pszichózisig.

Forrás: https://www.nature.com/articles/d41586-021-01693-6
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.