A csókbetegség (mononucleosis infectiosa, Pfeiffer-féle mirigyláz) hetekig tartó nagyfokú fáradékonysággal járó fertőző betegség, mely elsősorban serdülőket és fiatal felnőtteket érinti.

Az egész világon elterjedt betegség, mellyel a lakosság kb. 90%-a érintett legalább egyszer az élete folyamán. A kórokozó kizárólag emberről emberre leginkább a nyállal terjed (pl. csók, közös használatú italos palack, pohár, fogkefe, csoportos vízipipázás), de egyéb testváladékok (pl. vér, ondó) is terjeszthetik. A fertőzőképesség az átlagosan 4-6 hetes lappangási időszakot követően a tünetek megjelenésétől kezdődik és azok elmúlása után még hetekig fennmarad. A fertőzést követően a beteg immunissá válik a vírussal szemben, de élete végéig hordozni fogja, így fertőző forrásként újabb és újabb fogékony személyeknek adhatja át a kórokozót.

Kórokozó 

Az Epstein-Barr vírus, mely életének egyik szakaszában szaporodik és terjed, a másik szakaszában pedig a nyirokcsomókban „rejtőzködve” a későbbiekben tünetmentes formában aktiválódhat, ezért a nyál újra terjesztheti a fertőzést. A vírus a garat nyálkahártyájának sejtjeiben szaporodik. Ezt követően a kiszabaduló virionok megfertőzik az immunrendszer nyiroksejtjeit (B-sejtek). A fertőzött nyiroksejtek a nyirokkeringés révén eljutnak a különböző szervekbe (pl. lép, máj, perifériás nyirokcsomók), melyek megbetegedése felelős a jellegzetes tünetek megjelenéséért.

Tünetek

A fertőzés hirtelen, súlyosabb tünetekkel kezdődik. A jellemző tünetek (elhúzódó magas láz, torokfájás és a nyirokcsomó megnagyobbodása) mellett gyengeség, fáradékonyság, étvágytalanság, hányinger, száraz köhögés, rekedtség, fej- és izomfájdalom, lép- és májmegnagyobbodás, kiütések, éjszakai izzadás is előfordul. A betegség heveny stádiuma átlagosan három hétig tart, de a tünetek (pl. fáradékonyság) még hetekig vagy hónapokig is fennállhatnak. Kisgyermekkorban a fertőzés az esetek többségében tünetmentesen zajlik. Szövődmények (pl. májmegnagyobbodás, agyvelőgyulladás, szívizomgyulladás) ritkán fordulnak elő.

csokbetegseg_mononucleosis
Forrás: pixabay.com

Vizsgálatok

Általános orvosi vizsgálatra és vérvizsgálatra (vérkép és ellenanyag) van szükség.

Kezelés

A fertőzés nem igényel kezelést, általában 2–3 héten belül spontán gyógyul. A tünetek enyhítésére láz- és fájdalomcsillapítók adhatók ágynyugalom és bőséges folyadékbevitel mellett.

Megelőzése

A megelőzés egyetlen módja a vírushordozók elkerülése.

Forrás: Takács M. (szerk.): Klinikai és járványügyi virológia. Budapest, Vox Medica Kiadó Kft., 2011.
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.