A hepatitis C egy olyan vírus okozta, gyakran évekig tünetmentes májfertőzés, amely a fertőzött személy vérével érintkezve terjed.

Az orvosok hepatitis C antitest tesztnek nevezett vérvizsgálatot alkalmazzák a fertőzés kiszűrésére. Ha ez pozitív, az még nem diagnózis. Ez csak azt jelenti, hogy valamikor „találkozott” a vírussal. A hepatitis C vírus RNS PCR teszt nevű utóvizsgálat megerősítheti, hogy a fertőzés aktív-e. Ezután további vizsgálatokra (például vér, ultrahang) van szükség a máj működésének ellenőrzése céljából.

Ha a fertőzést nem kezelik, a máj megduzzadhat és krónikus gyulladás alakulhat ki. Idővel ez májzsugorodáshoz, esetleg májelégtelenséghez vagy májrákhoz vezethet.

Természetes, hogy sok kérdés merül fel bennünk arról, hogy ez mit jelent az egészség és a mindennapi élet szempontjából, illetve mire számíthatunk ezután. Ha valóban szükséges a kezelés, valószínűleg 8-24 hétig vírusellenes gyógyszereket kell szednie, melyek nagyon hatékonyan távolítják el a hepatitis C vírust a szervezetből. A gyógyulási arány 98–99 százalék, és az alkalmazott gyógyszerek általában jól tolerálhatók. A kezelés során rendszeres vérvizsgálatokra van szükség, hogy ellenőrizzék a vérben lévő vírusok mennyiségét. A gyógyszerek szedése mellett javasolt az alkoholfogyasztás mellőzése és az egészséges, májkímélő étrend (például zsírszegény tejtermékek, sovány húsok fogyasztása) betartása, hogy a máj minél jobban működjön.

fertőző májgyulladás hepatitis C
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mivel a hepatitis C vírus vér által terjed, ezért mások megfertőzésének elkerülése érdekében ajánlott az alábbiak betartása:

  • ne ossza meg másokkal a fogkeféjét vagy a borotváját
  • ne használjon intravénás gyógyszereket
  • használjon gátvédelmet a nemi aktus során
  • kerülje a szexet a menstruáció ideje alatt.

A kezelés befejezése után újabb vérvizsgálatokkal ellenőrzik a vírusterhelést. Néhány embernél a vírus néhány héttel a kezelés befejezése után kiújul, de ha három hónap elteltével ez nem történik meg, akkor gyógyultnak tekinthető. A gyógyulás azonban nem jelenti azt, hogy nem fertőződhet meg újra, ezért fontos, hogy kerülje a más emberek vérével való érintkezést (például ne használjon közös fogkefét vagy borotvát).

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.