Egy gyors internetes keresés a gombás fertőzések divatos otthoni gyógymódjainak kincsesbányáját tárja fel, de vajon mennyire hatékonyak vagy biztonságosak?

A gombás fertőzés otthoni kezelésében a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az öndiagnosztika nem túl pontos, különösen akkor, ha korábban még nem fordult elő ilyen infekciója. Bakteriális fertőzések, allergiás reakciók és bizonyos bőrbetegségek hasonló tüneteket okozhatnak, ezért fontos, hogy egy szakorvos erősítse meg a diagnózist.

Az élesztőgomba fertőzés elleni leghatékonyabb gyógyszerek az alábbiak:

  • A flukonazol egy vényköteles tabletta, amely egyetlen adaggal képes kezelni a legtöbb gombás fertőzést, bár néhány napba telhet, amíg a tünetek megszűnnek.
  • A mikonazol egy vény nélkül kapható, helyileg alkalmazható krém. Különféle adagokban kapható, beleértve az egy-, három- és hétnapos opciókat.
élesztőgomba fertőzés otthoni gyógymódok
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Otthoni gyógymódok a gombás fertőzés megelőzése

A következő otthoni gyógymódokat érdemes kipróbálni:

  • megfelelő higiéné (edzés utáni zuhanyozás, a szűk feszes ruházat kerülése)
  • bőrápolás - ha külső irritáció van a szeméremtesten, akkor a ”vastag” kenőcsök (például vazelin) alkalmazása csökkentheti a viszketést és megelőzheti a gombás fertőzés kialakulását
  • probiotikumok - egészséges baktériumokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek egyensúlyban tartani az élesztőgombák mennyiségét.

Az alábbi módszereket érdemes kerülni:

  • NE tegyen joghurtot sehova, csak a szájába. Még a cukormentes joghurt is tartalmaz természetes cukrokat, amelyek elősegíthetik az élesztőgombák növekedését és súlyosbíthatják a fertőzést.
  • NE használjon ecetet. Kevés bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy az ecet hozzáadása a fürdőhöz csökkentheti a hüvely pH-ját, égést vagy irritációt azonban okozhat.
  • NE alkalmazzon teafaolajos kúpokat, kókuszolajat vagy fokhagymát. Nincs klinikai bizonyítéka annak, hogy ezek hüvelybe juttatása segíthet megszabadulni az élesztőgombáktól.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.