Mindenképpen érdemes ismerni a Lyme-kór megelőzési lehetőségeit, a betegség jeleit, valamint a jelenlegi vizsgálati módszereket.

A Lyme-kór megelőzése

A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, de elkerülhetjük a kullancs csípését. A kullancsok általában a magas fűben élnek az udvarokon, a város határain belüli zöldterületeken és az erdőkben. A házi kedvencek kullancsokat is behoznak a házba, ezért javasolt, hogy az emberek ne aludjanak macskáikkal és kutyáikkal egy ágyban. Gyakran ellenőrizze magát, hogy nincs-e kullancs a testén, különösen a térd mögött, a hónaljban és a köldökben. A kullancsok márciustól novemberig különösen aktívak.

A Lyme-kór jeleinek felismerése

A Lyme-kór tünetei eltérően jelentkezik attól függően, hogy mennyi ideje van a kórokozó a szervezetében. Az első szakasz általában egy hétig vagy tovább tart. Bőrfertőzésként kezdődik, és az emberek körülbelül 80 százalékánál kerek, vörös kiütések alakulnak ki, amelyek kiterjednek. Néhány embernél láz, hidegrázás vagy influenza-szerű tünetek alakulhatnak ki. Ha lázas vagy általános izom-csontrendszeri tünetek jelentkeznek, mielőbb fel kell keresnie az orvosát.

Lyme-kór
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ahogy a baktériumok elhagyják a bőrt, átterjednek a véráramba, az izmokra és az ízületekre. Ha több hónapon keresztül nem kezelik, a Lyme-kór súlyos egészségi problémákat okozhat, beleértve a lassabb pulzusszámot, az arcidegbénulást vagy a fájdalmas ízületi duzzanatot.

A Lyme-kór jelenlegi diagnosztikai lehetőségei

Amikor egy kullancs „átviszi” a Lyme-kórt okozó baktériumot a bőrére, a szervezet fokozza a fertőzés elleni küzdelemhez szükséges antitestek termelését – ez a folyamat több hetet vesz igénybe. A Lyme-kór jelenlegi vizsgálata a rendszerben lévő antitestek számának mérésén alapul. Ha Lyme-kórra tesztelnek ezen időszak alatt, nagyon valószínű, hogy a teszt negatív lesz, különösen a korai napokban.

Ne hagyja azonban figyelmen kívül a Lyme-kór „lehetőségét” még akkor sem, ha a teszt kezdetben negatív. Fontos, hogy beszéljen orvosával, ha a Lyme-kór lehetséges tüneteit észleli a mielőbbi antibiotikumos kezelés elkezdése érdekében.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.