A kutatók szerint minden 12. bankkártyán találhatók bélbaktériumok, amelyek akár súlyos kimenetelű fertőzéseket is okozhatnak.

A vásárlások során a készpénz és a bankkártyák, amelyekhez a különböző emberek többször is hozzáérnek, számtalan különféle fertőzéseket okozó kórokozókat terjesztenek. A legtöbb baktérium gyorsan terjednek, nemcsak a fizetőeszközökkel: a mobiltelefonok, a pénztárcák és a táskák szintén a baktériumok „melegágyai”. Tehát amikor vásárolni indul, érdemes magával vinnie egy palack alkoholt tartalmazó kézfertőtlenítő szert.

bankkártya fertőzés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3 egyszerű tipp az emésztőszervi fertőzések elkerülése érdekében

Az alábbiak szerint csökkenthető a fertőzések kockázata a vásárlás közben:

  • használat után törölje le a bankkártyáját
  • amennyiben lehetséges, a bankkártya és a készpénz használata után mosson kezet
  • amennyiben erre nincs mód, legalább 60 százalékos alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szert használjon
  • vásárlás közben ne érintse meg a szemét és a száját.

Honnan tudunk ezekről a kórokozókról?

Egy 2012-ben elvégzett tanulmány eredményei szerint a londoni Queen Mary Egyetem kutatói közel 300 ember kezét, pénzét és hitelkártyáját vizsgálták meg. A kutatásból kiderült, hogy a résztvevők kezének 11 százalékán, a bankkártyák 8 százalékán és a blokkok 6 százalékán találtak mikrobákat, beleértve például a staphylococcus baktériumokat, amelyek számos enyhe, de akár súlyos fertőzést (emésztőszervi fertőzés, bőrfertőzés, stb.) okozhatnak. A vizsgálat során kimutatott mikroorganizmusok zöme bélbaktérium, vagyis a székletből származik, ezért fontos, hogy minél gyakrabban mosson kezet.

Forrás: https://health.clevelandclinic.org/how-to-deal-with-dirty-money-and-hidden-credit-card-germs-video/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.