A pandémia során egyre több „szokatlan” tünetet jeleznek a betegek. Ezek egyike a „COVID-19 hang”, amely esetében fennáll a tartós károsodás veszélye is.

Mi okozza a rekedt hangot a COVID-19-nél?

Néhány COVID-19 beteg beszámolt arról, hogy rekedt a hangja a betegségből felépülést követően. Ez a tünet az új koronavírus egyéb következményeiben rejlik. Minden felső légúti fertőzés – akár baktériumok, akár vírusok okozzák - a felső légutak gyulladását okozza, beleértve a hangszalagokét is.

Az új koronavírus egy lépéssel tovább halad. Maga a vírus is gyulladást okoz, de sok másodlagos tünet rontja az állapotot. Amikor a felső légúti fertőzés a tüdőt érinti, egyre többet és jobban kell köhögni. Mivel a torok és a hangszálak már be vannak gyulladva, a köhögés meglehetősen irritáló lehet, tovább fokozva a gége gyulladását, ami a hangszálakat duzzadttá és merevvé teszi. Ez azt jelenti, hogy nem tudnak annyira rezegni, ami befolyásolhatja a hang magasságát és mélységét.

A köhögés azonban nem az egyetlen olyan COVID-19 tünet, amely hatással lehet a hangszálakra és következésképpen a hangunkra is. Azoknál a betegeknél, akiknél a COVID-19 súlyosabb formában jelentkezik, szteroidot tartalmazó gyógyszereket is kapnak. Ezek megnövelik a savas reflux gyakoriságát és a gombás fertőzések kockázatát, amik viszont a garat, a gége és a hangszálak közvetlen kémiai irritációját okozhatják. Az akár több hétig is tartható mechanikus lélegeztetés is elhúzódó hangszál-problémákat okozhat.

covid rekedtség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Megelőzhető-e a „COVID-19 hang” kialakulása?

Csakúgy, mint más okok esetében, nem sokat tehetünk a „COVID-19 hang” vagy más hangszálproblémák kialakulásának megelőzése érdekében. Ennek legfőbb oka az, hogy sok esetben nem nyilvánvaló, hogy a rekedtes hang a fertőzés miatt van, mert általában már csak a gyógyulási szakaszban alakul ki.

Hogyan kezelhető a „COVID-19 hang”?

Bár nem sokat tehetünk a rekedtség megelőzéséért, van néhány módszer, amelyekkel kezelhető. Ezek az alábbiak:

  • Igyunk sok folyadékot. A száraz köhögési receptorok elősegítik a köhögést, ami fokozza az irritációt, tehát a jól hidratált állapot fenntartása megakadályozhatja, hogy ezek a receptorok aktiválódjanak.
  • Köhögés elleni cseppek. Ezek segíthetnek, csakúgy, mint bármilyen más felső légúti betegségek esetében. A köhögés elleni cseppek - különösen a mentolt tartalmazók - elzsibbasztják a köhögésreceptorok idegeit, emiatt pedig csökken az érzékenységük.
  • Kevesebb és halkabb beszéd. Minél többet használjuk a hangunkat, különösen ha nagyobb hangerővel, annál nagyobb lehet az irritáció mértéke.
  • Egészséges étkezés. Ez minden esetben fontos, ennél a tünetnél pedig minimalizálhatók azok a savas reflux problémák, amelyek irritálják a torkot és a hangszálakat.
Forrás: https://health.clevelandclinic.org/what-is-covid-19-voice-and-what-causes-it/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.